KUCHNIA

Czekoladowy tort z malinami i domową nutellą

Nie wiem jak Wy ale ja przeważnie na sylwestra piekę jakiś tort, bo jakby nie było jest to wypiek odświętny. Niedawno welde życzeń i w sumie tak trochę na odczepnego upiekłam naprawdę łatwy tort, bo to tylko ciasto czekoladowe przełożone domową nutellą i podbajerowany malinami, ale na to wygląda, że im mniej kombinowania tym lepiej, bo jak to u mnie w domu bywa, wszyscy stwierdzili, że ten był najlepszy. Dzielę się z Wami szczęściem moich Miśków i życzę Wam szczęśliwego Nowego Roku 🙂

Przepis na krem czekoladowy znajdziecie tu:

Domowa nutella

Składniki na tortownice o średnicy 26 cm:

400 g mąki pszennej tortowej

2 tabliczki po 100 g gorzkiej czekolady

2 średnie banany

100 g cukru

200 ml oleju roślinnego

łyżeczka sody oczyszczonej

do dekoracji: mrożone maliny, tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Zblenduj na idealnie gładką masę banany z cukrem i olejem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Połącz wszystko razem.

Mąkę razem z sodą przesiej do dużej miski i wymieszaj z masą czekoladowo-bananową.

Przełóż ciasto do tortownicy, której dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem.

Piecz ciasto w temp. 180 C przez około 40-50 minut.

Po lekkim wystudzeniu przekrój na trzy części. Ja do pomocy wykorzystuję duży talerz.

Cały tort możesz przełożyć „nutellą”. U mnie jedna warstwa to był właśnie krem czekoladowy, a druga-  biały krem z „serka”.

Składniki na biały krem waniliowy:

100 g namoczonych w gorącej wodzie nerkowców

200 g naturalnego tofu

*w wersji niewegańskiej może być poprostu kremowy serek śmnietankowy, wtedy  pominiąć należy też nerkowce)

100 g cukru+ cukier waniliowy (opakowanie) lub aromat waniliowy

i ewentualnie kilka łyżek mleka (u mnie było migdałowe) dla uzyskania kremowej konsystencji

Wierzch tortu posmarowałam domowej roboty dżemem malinowym (około 150 g). Boki tortu wysmaruj resztą kremu czekoladowego, całość zwieńcz rozpuszczoną czekoladą 🙂

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.