Czekoladowy tort z truskawkami i kremem śmietankowym w wersji wegańskiej
Nie mam pojęcia o co chodzi z tortami, ale wszyscy je uwielbiają. Gdy Miśka słyszy, że w planach mam tort to oczy jej się błyszczą i wiernie mi asystuje przez cały proces składania tortu. Powiedzmy sobie szczerze, zrobienie tortu to tak naprawdę dużo babraniny z jego składaniem, Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, bo ten wegański jest według mnie o niebo lepszy od tradycyjnego, bo nie jest taki suchy, a przynajmniej tak szybko nie wysycha. Krem do tortu również zrobiłam wcześniej, a dokładniej gdy piekł się biszkopt. Dzięki dodaniu nerkowców zamiast tradycyjnie jakiegoś tłuszczu krem ma śmietanowy posmak. Cała ta praca zamyka się w godzinkę razem ze sprzątaniem. Ale zabawa zaczyna się potem. Wymyśliłam sobie mini torciki, z z tego dzisiejszego przepisu wyjdzie 4 warstwowy tort o średnicy 26 cm, lub 6- 8 małych, takich około 12 cm. Takie maluchy to dobry patent na jakąś plenerową imprezę, bo odchodzi problem z jego krojeniem. To składanie tych „maluchów” zajęło mi dobrą godzinę, plus godzina sprzątania.
Składniki na biszkopt:
600 g mąki pszennej
800 ml mleka sojowego
200 g cukru
50 ml octu jabłkowego
czubata łyżeczka proszki do pieczenia
czubata łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 czubate łyżki karobu lub kakao
krem:
300 r ryżu (waga suchego, przed ugotowaniem, użyłam jaśminowego, ale może być dowolny, byleby był biały)
300 g nerkowców
200 g cukru
800-900 ml mleka roślinnego
ziarenka z 2 lasek wanilii, lub 2 opakowania cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu
+ truskawki 300-500 g
Przygotowanie biszkoptu:
Do mleka dodaj ocet i ostaw na 15 minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej dwa razy. Do mąki dodaj cukier oraz mleko z octem. Wymieszaj dokładnie mikserem. Jeżeli chcesz mieć ciasto dwukolorowe to w tym momencie podziel ciasto ma pół i do jednej części dodaj karob/kakao. Jeżeli masz zamiar piec jeden tradycyjny tort to ilość tego ciasta pozwoli ci upiec 4 blaty. Możesz piec każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut.
Przygotowanie kremu:
Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj.
Składanie:
Biszkopt+ truskawki
krem
+ biszkopt
Krem na górę i dookoła.
Obkleić całość pokruszonymi skrawkami biszkoptu.
Smacznego!