KUCHNIA

Czekoladowy tort z truskawkami i kremem śmietankowym w wersji wegańskiej

Nie mam pojęcia o co chodzi z tortami, ale wszyscy je uwielbiają. Gdy Miśka słyszy, że w planach mam tort to oczy jej się błyszczą i wiernie mi asystuje przez cały proces składania tortu. Powiedzmy sobie szczerze, zrobienie tortu to tak naprawdę dużo babraniny z jego składaniem,  Biszkopt upiekłam dzień wcześniej, bo ten wegański jest według mnie o niebo lepszy od tradycyjnego, bo nie jest taki suchy, a przynajmniej tak szybko nie wysycha. Krem do tortu również zrobiłam wcześniej,  a dokładniej  gdy piekł się biszkopt. Dzięki dodaniu nerkowców zamiast tradycyjnie jakiegoś tłuszczu krem ma śmietanowy posmak. Cała ta praca zamyka się w godzinkę razem ze sprzątaniem. Ale zabawa zaczyna się potem. Wymyśliłam sobie mini torciki, z z tego dzisiejszego przepisu wyjdzie 4 warstwowy tort o średnicy 26 cm, lub 6- 8 małych, takich  około 12 cm.  Takie maluchy to dobry patent na jakąś plenerową imprezę, bo odchodzi problem z jego krojeniem. To składanie tych „maluchów” zajęło mi dobrą godzinę, plus godzina sprzątania.

Składniki na biszkopt:

600 g mąki pszennej

800 ml mleka sojowego

200 g cukru

50 ml octu jabłkowego

czubata łyżeczka proszki do pieczenia

czubata łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

2 czubate łyżki karobu lub kakao

krem:

300 r ryżu (waga suchego, przed ugotowaniem, użyłam jaśminowego, ale może być dowolny, byleby był biały)

300 g nerkowców

200 g cukru

800-900 ml mleka roślinnego

ziarenka z 2 lasek wanilii, lub 2 opakowania cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu

+ truskawki 300-500 g 

Przygotowanie biszkoptu:

Do mleka dodaj ocet i ostaw na 15 minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej dwa razy. Do mąki dodaj cukier oraz mleko z octem. Wymieszaj dokładnie mikserem.  Jeżeli chcesz mieć ciasto dwukolorowe to w tym momencie podziel ciasto ma pół i do jednej części dodaj karob/kakao. Jeżeli masz zamiar piec jeden tradycyjny tort to ilość tego ciasta pozwoli ci upiec 4 blaty. Możesz piec każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut.

Przygotowanie kremu:

Namocz orzechy przez  30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj.

Składanie:

Biszkopt+ truskawki

krem

+ biszkopt

Krem na górę i dookoła.

Obkleić całość pokruszonymi skrawkami biszkoptu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *