Bez kategorii

Czosnkowa zupa krem

DSC01089

Ta zupa składa się w sumie  z dwóch składników i przypraw. Chyba nie można prościej. A uwierzcie mi, robi piorunujące wrażenie, i nie mam tu ma myśli oddechu smoka, bo czosnek stracił swą moc przez pieczenie, ale aksamitność tej zupy przy jednoczesnym bogatym smaku i niewielkiej ilością kalorii. Czy można chcieć czegoś więcej?

Składniki na 4 porcje:

około 800 g ziemniaków- 6 średnich

5 główek czosnku

łyżeczka soli

łyżeczka gałki muszkatołowej

pół łyżeczki pieprzu ziołowego

łyżeczka kminku

a poza tym:

2 łyżki oleju do smażenia

koperek do dekoracji/ewentualnie

1,5 l wody

naczynie do pieczenia

3 l garnek

DSC01068

Przygotowanie (podaję kolejność czynności, tak aby maksymalnie wykorzystać czas):

Odetnij główki czosnku, tak aby odsłonić ząbki.

DSC01069

Umieść je w naczyniu do pieczenia i delikatnie skrop olejem. Piecz w temp. 200 C przez 40 minut na środkowej półce piekarnika.

DSC01070

W międzyczasie obierz ziemniaki, umyj i dokładnie osusz. Pokrój je w dosyć drobną kostkę.

DSC01071

Rozgrzej w garnku olej i wrzuć ziemniaki. Cały czas mieszając podsmażaj je 5 minut. Po tym czasie dodaj przyprawy (pomijając sól), dokładnie wszystko wymieszaj.

DSC01075

Dolej wodę, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu około 20-25 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie.

DSC01076

Upieczony czosnek lekko przestudź (tylko po to, aby nie poparzyć sobie palców).

DSC01080

Za pomocą noża wyciśnij ząbki czosnku. Dodaj je do zupy wraz z solą i całość dokładnie zblenduj. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta możesz dodać jeszcze wody lub mleka sojowego.

DSC01087

Podałam zupę z grzankami. Chleb pokroiłam w drobną kostkę, dodałam starty wegański ser, posypałam czosnkiem suszonym i skropiłam oliwą truflową. Zapiekałam je podczas pieczenia czosnku przez 10 minut.

DSC01079

DSC01088

Smacznego!

DSC01090

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *