KUCHNIA

Delikatna zupa ze szpinakiem i szparagami

Danie idealne na obecnie panującą aurę, czyli lekka i delikatna warzywna zupa.

Składniki na 4 porcje:

200-300 g szpinaku

pęczek szparagów 300-400 g

2 marchewki (200-300 g)

3-6 ziemniaki (3 duże/6 małych)

korzeń pietruszki (150-200 g)

kawałek selera (150-200 g)

2-3 liście laurowe

pół łyżeczki kurkumy

płaska łyżeczka mielonej kozieradki

płaska łyżeczka tymianku

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Warzywa obierz i pokrój: marchew w półplasterki, ziemniaki, seler i pietruszkę w 0,5 cm kostkę,  a szparagi w 1 cm kawałki.

W garnku najlepiej 5 litrowym rozgrzej olej i przez 10 sekund podsmażaj wszystkie przyprawy aby uwolniły swój aromat. Wrzuć pokrojone warzywa i smaż cały czas mieszając przez 5 minut. Następnie dodaj 1 litr wody i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.

 

Następnie dodaj 0,5 litra wody i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.

Po tym czasie dopraw zupę łyżeczką soli, dodaj szpinak i gotuj jeszcze 3-5 minut. Gotowe!

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.