Delikatna zupa ze szpinakiem i szparagami
Danie idealne na obecnie panującą aurę, czyli lekka i delikatna warzywna zupa.
Składniki na 4 porcje:
200-300 g szpinaku
pęczek szparagów 300-400 g
2 marchewki (200-300 g)
3-6 ziemniaki (3 duże/6 małych)
korzeń pietruszki (150-200 g)
kawałek selera (150-200 g)
2-3 liście laurowe
pół łyżeczki kurkumy
płaska łyżeczka mielonej kozieradki
płaska łyżeczka tymianku
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój: marchew w półplasterki, ziemniaki, seler i pietruszkę w 0,5 cm kostkę, a szparagi w 1 cm kawałki.
W garnku najlepiej 5 litrowym rozgrzej olej i przez 10 sekund podsmażaj wszystkie przyprawy aby uwolniły swój aromat. Wrzuć pokrojone warzywa i smaż cały czas mieszając przez 5 minut. Następnie dodaj 1 litr wody i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.
Następnie dodaj 0,5 litra wody i gotuj pod przykryciem przez 10-15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.
Po tym czasie dopraw zupę łyżeczką soli, dodaj szpinak i gotuj jeszcze 3-5 minut. Gotowe!
Smacznego 🙂