KUCHNIA

Delikatny makowiec z orzechową kruszonką

Święta nie mogą obejść się bez makowca. Lubię puszyste, lekkie i jednocześnie wilgotne makowce i taki własnie udało mi się upiec.  Ten jest z dużą ilością jabłek, dzięki czemu jest odpowiednio słodki i wilgotny. Zredukowałam ilość cukru do minimum,  bo za słodkich też nie lubię, a gotowa masa makowa jest wystarczająco słodka. Użyłam gotowej masy makowej, bo specjalnie nie będę kupować wihajstrów do mielenia maku.   Dla tych co nie lubią rodzynek, bo można je zastąpić tak jak ja, co prawda z konieczności to zrobiłam, pokrojonymi daktylami. Część składników podaję w „widełkach” bo gotowe masy mają różną pojemność, więc jeżeli będziecie mieć masy np. 1 kg, to jabłek tez możecie użyć do 1 kg, i wtedy zwiększyć ilość kaszy manny o 2-3 łyżki no i nie dajmy się zwariować, nie każę Wam łyżki maku wyrzucać, czy ćwiartki jabłka 😉  Aby makowiec był w 100 % bez glutenu kaszę manną można zastąpić ekspresową kaszką jaglaną lub po prostu mąką.Ten makowiec trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już dziś możecie go upiec i odhaczyć jedną pozycję z 12 potraw wigilijnych 😉

Składniki na standardową prostokątną blachę:

masa makowa:

100 g kaszy manny

800 g jabłek

150 g rodzynek lub posiekanych daktyli (u mnie były daktyle, bo rodzynki wyszły)

800-1000 g masy makowej

100 ml delikantego oleju roślinnego

50 g zmielonych na mączkę orzechów (u mnie były migdały)

1-2 banany (nie więcej niż 300 g- waga ze skórką)

kruszonka:

150 g mielonych orzechów (u mnie migdałów)

150 g mąki (u mnie była jaglana)

150 g cukru

150 g zimnego oleju kokosowego

Przygotowanie:

Zblenduj na gładką masę banany z olejem, wymieszaj z kaszką i mielonymi orzechami.

Połącz ze startymi na dużych oczkach jabłkami, rodzynkami/daktylami i masą makową.

Z podanych składników zagnieć kruszonkę, blachę wyłóż papierem do pieczenia i na dnie formy rozłóż równomiernie około 2/3 kruszonki, tyle żeby nie było większych „dziur”. Podpiecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C.

Na podpieczony i lekko przestudzony spót przełóż masę makową. Na wierzu rozłóż resztę kruszonki. Piecz 60 minut w temp. 180 C.

Po wyjęciu z piekarnika makowiec może być jeszcze miękki, jednak bez problemu można go wyjąc z formy (tak szybciej wystygnie) i  po wystudzeniu tężeje do idealnej konsystencji.

 

Smacznego!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *