Dhal z żłótej soczewicy ze szpinakiem
Ta potrawa w oryginale nazywa się sooki mung palak. Jej bazą jest żółta soczewica, która mam bardziej posmak ziemi niz czerwona, ale nie jest aż tak „mulasta” jak zielona. Gotuje się równie szybko co czerwona, a składniki odżywcze w niej zawarte (m.in. białko) sprawiają, że jest to idealne rozpoczęcie dnia, jezeli ktoś lubi śniadania na ciepło.
Składniki na 4 porcje:
opakowanie szpinaku (200-300 g)
puszka mleka kokosowego
250 g żółtej soczewicy
3 ząbki czosnku lub łyżeczka grnulowanego
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki mielonej kolendry lub nasion
płaska łyżeczka żółtej gorczycy
pół łyżeczki mielonej papryki- może być wędzona
puszka mleka kokosowego (400 g)
1/4 łużeczka kozieradki lub galangalu
ps. jeżeli akurat nie masz jakies przyprawy to pomiń lub dodaj podobnej 🙂
Przygotowanie:
Zacznij od porządnego przepłukania soczewicy wodą. Jeżeli masz czas to polecam również jej namoczenie minimum pół godziny, a równie dobrze możesz zrobić to wieczorem, tj. zostawić ją w wodzie.
W dużej, głęboiej patelni rozgrzej 3 łyzki oleju i wrzuć wszystkie przeyprawy. Smaż przez minutę, aż zaczną wydzielać aromaty.
Dodaj przepłukaną soczewicę, smaż wszystko razem mieszając około 5 minut. Dodaj około pół litra wody i całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym. Gotuj najlepiej pod przykryciem około 15 minut.
Pod sam koniec gotowanie dorzuć szpinak, dopraw solą, przemieszaj i po 2-3 minutach delektuj się!
Smacznego 🙂