Domowa nutella
W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na taki krem, jego bazą są daktyle i kakao, ale każdy ma swoje patenty, mam kilka wersji tego kremu, i sukcesywnie będę się z Wami dzielić. . Pewnie nie ma osoby która chociażby raz nie jadła tego słynnego kremu czekoladowego. Jak wiadomo skład ma nieciekawy, za sprawą oleju palmowego i ogromnej ilości cukru. Żeby nie być aż tak dziwną matką robię Miśce własną wersję kremu czekoladowego i jest zachwycona, zresztą prawdę powiedziawszy obie mamy bardzo zbliżone upodobania kulinarne, więc zjadamy tej „nutelli” po równo. Idealnie sprawdzi się na kanapkach, ciastkach, naleśnikach czy po prostu łychą prosto ze słoika 🙂
Składniki:
250 g daktyli
100 g orzechów nerkowca
30 g kakao
szczypta soli
około 300 ml wody
- czasami dla uzyskania idealnej gładkości i ciut twardszej konsystencji dodaję łyżkę dobrej jakości oleju kokosowego.
Przygotowanie:
Do blendera lub miski wrzuć daktyle i orzechy, mocz przez pół godzinki w gorącej wodzie, następnie dodaj kakao i sól. Blenduj wszystko razem z woda w której moczyły się daktyle i orzechy do uzyskania idealnie gładkiej masy.
Smacznego 🙂
ps. Przechowuj w lodówce.
One Comment
Krystyna
Magda?świetna nutella domowa?dzięki?świetny przepis. Zrobię tort czekoladowy i przełoźę własną nutellą – zabiorę do koleżanki na domówkę??