Domowe „Oreo”
Miście zamarzyły się Oreo, a jak wiadomo ja wolę sama wszystko zrobić ;-).
Ps. film jest głupkowaty, a co do gatek to idzie tak” najpierw poliż potem zamocz”
Składniki na około 20 szt. gotowych ciastek:
170 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej razowej
50 ml oleju roślinnego
100 g brązowego cukru
1 banan
pół łyżeczki sody oczyszczonej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
Przygotowanie ciasta:
Olej, cukier i banana zblendować na gładka masę, połączyć z resztą składników, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, wyciąć krążki foremką i piec w temp. 180 C 15-20 minut. Gotowe przełożyć kremem.
Krem:
200 g mleka sojowego w proszku
100 g cukru pudru
50 ml oleju roślinnego lub 50 g masła roślinnego
2 łyżki wody w razie potrzeby
Wszystkie składniki na krem zmiksować na gładką masę.
5 komentarzy
lena
Jakie apetyczne:)
becky
Dzięki 🙂
rategazelle
pysznie 🙂
zapraszam do mnie
Kreyzolka
Czy można zamiast cukru użyć miodu? 🙂 Czy może zmienić się konsystencja? Wyglądają przepysznie 😀
becky
Wydaje mi się że będzie ok, ale zmniejszyłabym ciut ilość oleju (o połowę) aby zachować konsystencję, w razie „w” zawsze w trakcie możesz dodać więcej. Powodzenia!