KUCHNIA

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Co tu dużo się rozpisywać, przecież już dobrze znacie moje domowe zwyczaje, czy też raczej preferencje kulinarne Miśków i wiecie, że na weekend musi być drożdżówka. Rabarbar rośnie u mnie równie bujnie co mlecze, więc go tnę od dobrych 3 tygodni i wymyślam różności, ale najpierw klasyka gatunku.

Aha, jeżeli zostanie Wam kruszonka, to śmiało przechowujcie surową (nieupieczoną w lodówce, tydzień spokojnie wytrzyma), a jeżeli zostanie trochę rabarbaru i kruszonki to zróbcie deser w wersji light: rabarbar zapiekany pod kruszonką- czas pieczenia 15- 20 minut.

Składniki na dużą prosokątną blachę:

ciasto:

300 ml mleka (u mnie sojowe waniliowe)

500 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

100 ml oleju (u mnie kokosowy)

szczypta soli

50 g cukru

Wierzch:

500-700 rabarbaru

100 g cukru

czubata łyżeczka kardamonu

czubata łyżeczka cynamonu

łyżeczka imbiru* opcjonalnie

kruszonka:

około 100 g płatków owsianych

około 100 g dowolnej mąki

około 100 g miękkiego oleju kokosowego

+ sok z rabrbaru

Przygotowanie:

Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w 1-2 cm kawałki.

Do rabarbaru dodaj przyrawy i cukier. Odstaw na cały czas wyrastania ciasta.

Mąkę przesiej do miski. Z ciepłego mleka (minimum temp. pokojowa), 2 łyżek cukru i drożdży zrób zaczyn (wymieszaj wszystko razem) i odstaw na 15-20 minut, aż się ukaktywni (spieni i urośnie).

Z mąki, zaczynu drożdżowego, płynnego oleju kokosowego i cukru zagnieć idealnie gładkie ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem , aż podwoi swoją objętość (1-2 godziny).

Wyrośnięte ciasto rozciągniej w dłoniach na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.

Odsącz rabarbar z soku. Wymeiszaj sok z płatkami owsianymi, mąką, olejem kokosowym aż powstanie odpowiedniej koksystencji kruszonka.

Na wierzchu ciasta rozłóż rabarbar, a na nim kruszonkę.

Piecz ciasto na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 170 C bez termoobiegu (!) przez 40-50 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.