Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką
Co tu dużo się rozpisywać, przecież już dobrze znacie moje domowe zwyczaje, czy też raczej preferencje kulinarne Miśków i wiecie, że na weekend musi być drożdżówka. Rabarbar rośnie u mnie równie bujnie co mlecze, więc go tnę od dobrych 3 tygodni i wymyślam różności, ale najpierw klasyka gatunku.
Aha, jeżeli zostanie Wam kruszonka, to śmiało przechowujcie surową (nieupieczoną w lodówce, tydzień spokojnie wytrzyma), a jeżeli zostanie trochę rabarbaru i kruszonki to zróbcie deser w wersji light: rabarbar zapiekany pod kruszonką- czas pieczenia 15- 20 minut.
Składniki na dużą prosokątną blachę:
ciasto:
300 ml mleka (u mnie sojowe waniliowe)
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
100 ml oleju (u mnie kokosowy)
szczypta soli
50 g cukru
Wierzch:
500-700 rabarbaru
100 g cukru
czubata łyżeczka kardamonu
czubata łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru* opcjonalnie
kruszonka:
około 100 g płatków owsianych
około 100 g dowolnej mąki
około 100 g miękkiego oleju kokosowego
+ sok z rabrbaru
Przygotowanie:
Rabarbar obierz ze skórki i pokrój w 1-2 cm kawałki.
Do rabarbaru dodaj przyrawy i cukier. Odstaw na cały czas wyrastania ciasta.
Mąkę przesiej do miski. Z ciepłego mleka (minimum temp. pokojowa), 2 łyżek cukru i drożdży zrób zaczyn (wymieszaj wszystko razem) i odstaw na 15-20 minut, aż się ukaktywni (spieni i urośnie).
Z mąki, zaczynu drożdżowego, płynnego oleju kokosowego i cukru zagnieć idealnie gładkie ciasto.
Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem , aż podwoi swoją objętość (1-2 godziny).
Wyrośnięte ciasto rozciągniej w dłoniach na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odsącz rabarbar z soku. Wymeiszaj sok z płatkami owsianymi, mąką, olejem kokosowym aż powstanie odpowiedniej koksystencji kruszonka.
Na wierzchu ciasta rozłóż rabarbar, a na nim kruszonkę.
Piecz ciasto na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 170 C bez termoobiegu (!) przez 40-50 minut.
Smacznego!