KUCHNIA

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami

20151011_172151[1]Wzięło mnie na drożdżowe ciasto, znalazłam w lodówce pieczarki i przy okazji robienia drożdżówek zrobiłam takie oto paszteciki na kolację, idealny dodatek też do zup typu krem.

Składniki na około 12 szt.:

25 g świeżych drożdży

250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)

120 ml oleju roślinnego

szczypta soli

450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej typ „00”)

łyżka brązowego cukru

łyżeczka rozmarynu i tymianku

farsz:

pół kilograma pieczarek

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki soli

koperek (opcjonalnie)

szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłego mleka dodając łyżkę cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże oraz przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować pieczarki krojąc je drobną kostkę, cebule posiekać na równie drobna kostkę i zeszklić na łyżce oleju, dodać pieczarki i przyprawy. Dusić około 10 minut aż będzie wszystko miękkie. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je chwilę wyrobić, po czym rozwałkować na grubość około 3 mm

20151011_162032[1]położyć po łyżce farszu

20151011_162109[1]złożyć na pół

20151011_162124[1]Zlepić brzegi za pomocą końcówki drewnianej łyżki

20151011_162151[1]Powycinać paszteciki

20151011_162231[1]Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut.

20151011_163125[1]Piec w temp. 180-190 C przez 25-30 minut (w zależności jak bardzo przyrumienione chcecie, lub jak duże zrobiliście, ja zawsze na ostatnie 10 minut włączam funkcję grill).

20151011_172123[1]

Smacznego!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.