Bez kategorii

Drożdżowe racuchy z truskawkami

20150620_143802

Sezon truskawkowy w pełni oto kolejna propozycja.

Składniki na około 12 sztuk:

500 g mąki pszennej

50 g drożdży

350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego

1 banan

3 łyżki cukru

0,5 kg truskawek pokrojonych w plasterki

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru. Zaczyn musi wyrastać około 15 minut. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać zaczyn drożdżowy, resztę cukru i rozgniecionego banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste 😉 szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając masę łyżką, podawać z cukrem pudrem, można też polać syropem trzcinowym.

20150620_143754

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *