Drożdżowe racuchy z truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni oto kolejna propozycja.
Składniki na około 12 sztuk:
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego
1 banan
3 łyżki cukru
0,5 kg truskawek pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka z łyżką cukru. Zaczyn musi wyrastać około 15 minut. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać zaczyn drożdżowy, resztę cukru i rozgniecionego banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste 😉 szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając masę łyżką, podawać z cukrem pudrem, można też polać syropem trzcinowym.
Smacznego!
