Drożdżowe serca z dżemem truskawkowym
To już chyba u mnie tradycja, że w soboty piekę ciasto drożdżowe, pewnie wynika to z czasu, bo zazwyczaj w soboty kręcę się w okolicach kuchni od samego rana do późnego popołudnia, bo kuchnia jest moim centrum dowodzenia. Dzisiejsze drożdżówki sa dokładnie takie jak lubię, czyli pełne nadzienia.
Składniki na 8 sztuk:
500 g mąki pszennej (z czego 200 g maksymalnie może być to mąka pełnoziarnista)
300 ml mleka sojowego
100 g cukru (trzcinowy nierafinowany najlepiej)
opakowanie suchych drożdży
szczypta soli
50 ml oleju roślinnego
dżem może być dowolny około 300 g, ja zrobiłam sama:
300 g truskawek
100 g cukru
opakowanie dżemfiksu
możesz też zrobić dżem bez dodatków, tyle że zajmie Ci to trochę więcej czasu, przepis znajdziesz tu
Przygotowanie nadzienia:
zajęło mi kilka minut, umyte owoce pokroiłam na ćwiartki, wrzuciłam na dużą patelnię, podsmażyłam z dodatkiem cukru przez 3 minuty, rozdrobniłam za pomocą „ugniataczki” do ziemniaków, dodałam fixu i po 3 minutach mieszania i smażenia był gotowy.
Przygotowanie ciasta:
krok po kroku znajdziesz instrukcję Wegańskie drożdżówki
Używając suszonych drożdży pomija się etap wstępnego wyrastania drożdży, z tym, że mleko musi mieć temperaturę minimum pokojową. Zagnieć ze wszystkich składników ciasto, odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 h (musi podwoić swoją objętość), po wym ponownie chwilę wyrób w celu odgazowania. Uformuj drożdżówki, po czym odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut i możesz piec.
Formowanie serduszek
jest prostsze niż się wydaje. Najpierw podziel ciasto na pożądaną ilość porcji. Każdą rozwałkuj na cienki placek i posmaruj dżemem.
Zwiń w rulon jak naleśnik.
Złóż na pół i zlep końce.
Przekręć tak, aby złożenie było równolegle do blatu.
Przetnij do 2/3 w miejscu zgięcia.
Rozłóż tak aby utworzyło się serce.
Piecz prze 25 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.
Piecz prze 25 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.
Smacznego!