KUCHNIA

Drożdżowe serca z dżemem truskawkowym

serce główne

To już chyba u mnie tradycja, że w soboty piekę ciasto drożdżowe, pewnie wynika to z czasu, bo zazwyczaj w soboty kręcę się w okolicach kuchni od samego rana do późnego popołudnia, bo kuchnia jest moim centrum dowodzenia. Dzisiejsze drożdżówki sa dokładnie takie jak lubię, czyli pełne nadzienia.

Składniki na 8 sztuk:

500 g mąki pszennej (z czego 200 g maksymalnie może być to mąka pełnoziarnista)

300 ml mleka sojowego

100 g cukru (trzcinowy nierafinowany najlepiej)

opakowanie suchych drożdży

szczypta soli

50 ml oleju roślinnego

dżem może być dowolny około 300 g, ja zrobiłam sama:

300 g truskawek

100 g cukru

opakowanie dżemfiksu

możesz też zrobić dżem bez dodatków, tyle że zajmie Ci to trochę więcej czasu, przepis znajdziesz tu

Przygotowanie nadzienia:

zajęło mi kilka minut, umyte owoce pokroiłam na ćwiartki, wrzuciłam na dużą patelnię, podsmażyłam z dodatkiem cukru przez 3 minuty, rozdrobniłam za pomocą „ugniataczki” do ziemniaków, dodałam fixu i po 3 minutach mieszania i smażenia był gotowy.

Przygotowanie ciasta:

krok po kroku znajdziesz instrukcję Wegańskie drożdżówki

Używając suszonych drożdży pomija się etap wstępnego wyrastania drożdży, z tym, że mleko musi mieć temperaturę minimum pokojową. Zagnieć ze wszystkich składników ciasto, odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 h (musi podwoić swoją objętość), po wym ponownie chwilę wyrób w celu odgazowania. Uformuj drożdżówki, po czym odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut i możesz piec.

Formowanie serduszek

jest prostsze niż się wydaje. Najpierw podziel ciasto na pożądaną ilość porcji. Każdą rozwałkuj na cienki placek i posmaruj dżemem.

DSC03394

Zwiń w rulon jak naleśnik.

serce2

Złóż na pół i zlep końce.

DSC03396

Przekręć tak, aby złożenie było równolegle do blatu.

serce4

Przetnij do 2/3 w miejscu zgięcia.

serce5

Rozłóż tak aby utworzyło się serce.

serce6

Piecz prze 25 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.

serca7

Piecz prze 25 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu.

serce zbliżenie

 Smacznego!

serce ugryzione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *