Drożdżówki z czereśniami
To, że drożdżówki są wegańskie to oczywiste, zrobiłam je według swojego sprawdzonego przepisu, tym razem chyba za dużo „miłości” w nie włożyłam, bo wyszły gigantyczne jak chałki.
Składniki (wyszło mi 8 ogromnych)
900 g mąki pszennej
0,5 litra mleka sojowego
150 g masła kokosowego
50 g drożdży
150 g cukru
szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej
farsz:
czereśnie przesmażone z niewielką ilością cukru, odsączone
Dokładne wykonanie ciasta drożdżowego znajdziecie pod tym linkiem:
http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/
A tak je formowałam:
Ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy farszem.
Końcówki ciasta zawijamy pod spód a jak coś jeszcze zostanie to na zewnątrz i do środka
Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut.
Jeszcze ciepłe smarujemy delikatnie lukrem i chowamy przed rodziną, żeby nie rzucili się na gorące drożdżówki, ja nie zdążyłam, trzy godziny pracy i w 15 minut już nic nie zostało, a samej udało mi się zjeść dosłownie pół!
Smacznego!