Bez kategorii

Drożdżówki z czereśniami

20150612_204853To, że drożdżówki są wegańskie to oczywiste, zrobiłam je według swojego sprawdzonego przepisu, tym razem chyba za dużo „miłości” w nie włożyłam, bo wyszły gigantyczne jak chałki.

Składniki (wyszło mi 8 ogromnych)

900 g mąki pszennej

0,5 litra mleka sojowego

150 g masła kokosowego

50 g drożdży

150 g cukru

szczypta soli

łyżeczka esencji waniliowej

farsz:

czereśnie przesmażone z niewielką ilością cukru, odsączone

Dokładne wykonanie ciasta drożdżowego znajdziecie pod tym linkiem:

http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/

 A tak je formowałam:

20150612_195659Ciasto dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy w prostokąt i smarujemy farszem.

20150612_195723Zawijamy w rulon

20150612_195535Robimy supełek

20150612_195554Końcówki ciasta zawijamy pod spód a jak coś jeszcze zostanie to na zewnątrz i do środka

20150612_200209Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut.

20150612_204837Jeszcze ciepłe smarujemy delikatnie lukrem i chowamy przed rodziną, żeby nie rzucili się na gorące drożdżówki, ja nie zdążyłam, trzy godziny pracy i w 15 minut już nic nie zostało, a samej udało mi się zjeść dosłownie pół!

20150612_210035

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *