Bez kategorii

Drożdżowy chlebek z pomidorami i rozmarynem

20150822_201543[1]Gdy kilka dni temu piekłam ciasto drożdżowe z malinami w „fałdki” natchnęło mnie i postanowiłam te fałdki czymś bardzie wytrawnym wypełnić, a że teraz z kolei muszę ogarniać pomidory to wyszło coś na kształt chlebka, który w smaku lekko pod pizzę podchodzi tyle, że bez sera.

20150822_201142[1]

Składniki (to mój sprawdzony przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z mniejsza ilością cukru i olejem roślinnym zamiast masła koksowego):

900 g mąki pszennej

120 ml oleju roślinnego

50 g świeżych drożdży

500 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego roślinnego)

płaska łyżeczka soli

50 g cukru (około pół szklanki)

3 średnie pomidory

100 g czarnych oliwek

łyżka suszonego rozmarynu (tymianku, co tam lubicie)

Przygotowanie:

standardowo jak ciasto drożdżowe, dokładnie krok po kroku opis znajdziecie tu

20150822_180141[1]Ciasto po 40 minutach wyrastania

20150822_181139[1]Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wyrabiając je ponownie dodając przy tym rozmaryn. Pomidory kroimy w półplasterki tak samo oliwki. Ciasto podzielić na pół (to ułatwi z nim pracę), rozwałkować na szerokość blachy, po czym układając kolejno fałdkę, w dołku umieścić kilka plasterków pomidora i oliwek, znowu fałdka.., tak ja na zdjęciu

20150822_181616[1]Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temp. 190 C 30-40 minut.

20150822_201517[1]

Smacznego!

ps. Posypałam wegańską wersją „parmezanu” tj. zblendowane migdały z płatkami drożdżowym z solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *