Drożdżowy chlebek z pomidorami i rozmarynem
Gdy kilka dni temu piekłam ciasto drożdżowe z malinami w „fałdki” natchnęło mnie i postanowiłam te fałdki czymś bardzie wytrawnym wypełnić, a że teraz z kolei muszę ogarniać pomidory to wyszło coś na kształt chlebka, który w smaku lekko pod pizzę podchodzi tyle, że bez sera.
Składniki (to mój sprawdzony przepis na wegańskie ciasto drożdżowe z mniejsza ilością cukru i olejem roślinnym zamiast masła koksowego):
900 g mąki pszennej
120 ml oleju roślinnego
50 g świeżych drożdży
500 ml niesłodzonego mleka sojowego (lub innego roślinnego)
płaska łyżeczka soli
50 g cukru (około pół szklanki)
3 średnie pomidory
100 g czarnych oliwek
łyżka suszonego rozmarynu (tymianku, co tam lubicie)
Przygotowanie:
standardowo jak ciasto drożdżowe, dokładnie krok po kroku opis znajdziecie tu
Ciasto po 40 minutach wyrastania
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wyrabiając je ponownie dodając przy tym rozmaryn. Pomidory kroimy w półplasterki tak samo oliwki. Ciasto podzielić na pół (to ułatwi z nim pracę), rozwałkować na szerokość blachy, po czym układając kolejno fałdkę, w dołku umieścić kilka plasterków pomidora i oliwek, znowu fałdka.., tak ja na zdjęciu
Całość pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Piec w temp. 190 C 30-40 minut.
Smacznego!
ps. Posypałam wegańską wersją „parmezanu” tj. zblendowane migdały z płatkami drożdżowym z solą.