
Drożdżowy warkocz z rabarbarem
Próbowałam, naprawdę ale niestety moje weekendowe uzależnienie od ciasta drożdżowego jest silniejsze niż moja wola, jak to się mówi mam słabą silną wolę. Jako dziecko nie przepadałam za tym ciastem, tylko „górę” z owocami i kruszonką zjadałam bo ciasto było suche (resztę ciasta zawsze dawałam tacie), dlatego namiętnie dopracowuję sposoby na to jak umieścić owoce w środku, żeby nie wyszedł zakalec- udało się!
Składniki na dużą blachę:
ciasto drożdżowe wg mojego sprawdzonego przepisu:
50 g drożdży
pół litra mleka sojowego
150 g cukru
900 g mąki
200 g masła kokosowego rafinowanego
szczypta soli
dokładnie wyrabianie ciasta pod tym linkiem:
http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/
farsz:
około 1 kg rabarbaru
100 g cukru
Przygotowanie:
Rabarbar obieramy, kroimy w 1 cm kawałki podsmażamy na patelni z cukrem aż cały prawie się rozpadnie, nadmiar soku odsączamy.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wyrabiając chwilę, dzielimy na trzy równe części, każdą rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy rabarbarem, zawijamy w wałki/rulony i pleciemy warkocz.
Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia nawet do godziny czasu. Dodatkowo można ciasto posypać kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C około 45 minut.
Wstyd się przyznać, ale w ciągu niespełna godziny w 5 osób zjedliśmy wszystko.