KUCHNIA

Drożdżowy warkocz z rabarbarem

 

Próbowałam, naprawdę ale niestety moje weekendowe uzależnienie od ciasta drożdżowego jest silniejsze niż moja wola, jak to się mówi mam słabą silną wolę. Jako dziecko nie przepadałam za tym ciastem, tylko „górę” z owocami i kruszonką zjadałam bo ciasto było suche (resztę ciasta zawsze dawałam tacie),  dlatego namiętnie dopracowuję sposoby na to jak umieścić owoce w środku, żeby nie wyszedł zakalec- udało się!

Składniki na dużą blachę:

ciasto drożdżowe wg mojego sprawdzonego przepisu:

50 g drożdży

pół litra mleka sojowego

150 g cukru

900 g mąki

200 g masła kokosowego rafinowanego

szczypta soli

dokładnie wyrabianie ciasta pod tym linkiem:

http://www.greenscarf.pl/weganskie-buleczki-cynamonowe/

farsz:

około 1 kg rabarbaru

100 g cukru

Przygotowanie:

Rabarbar obieramy, kroimy w 1 cm kawałki podsmażamy na patelni z cukrem aż cały prawie się rozpadnie, nadmiar soku odsączamy.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wyrabiając chwilę, dzielimy na trzy równe części, każdą rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy rabarbarem, zawijamy w wałki/rulony i pleciemy warkocz.

20150531_135059[1]

Przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia nawet do godziny czasu. Dodatkowo można ciasto posypać kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C około 45 minut.

20150531_150741[1]Wstyd się przyznać, ale w ciągu niespełna godziny w 5 osób zjedliśmy wszystko.

20150531_152739[1]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.