Dwukolorowe bajgle

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wierzyć się nie chce, że z tak prostych składników można wyczarować takie cuda. Przymierzałam się do tego wypieku od dawna, a że wieczorem w niedzielę  okazało się,  że chlebak świeci pustkami to w nocy! piekłam te cuda.  Od tego czasu co dwa dni piekę po 4 sztuki, 3 dla Miśki, reszta dla mnie 😉 Zabawy z nimi tyle co z ciastem drożdżowym, tyle że dodatkowo przed pieczeniem należy je gotowa przez 3 minuty, i ten zabieg powoduje, że to ciasto jest wyjątkowe.

Ps. idealną świeżość zachowują 2 dni, tyle wiem, bo na tyle 4 sztuki u nas wystarczają.

Składniki na 4-5 bajgli:

300 g mąki pszennej

180 ml ciepłej wody

20 g świeżych drożdży

2 łyżki cukru

szczypta soli

czubata łyżka kakao

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W 3 łyżkach ciepłej wody rozpuść drożdże razem z łyżką cukru, odstaw na 15 minut, aż zaczyn się aktywuje. Jeżeli używasz suszonych drożdży to ten etap pomijasz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier oraz zaczyn. Zagnieć ciasto i odstaw na minimum godzinę w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, zagnieć chwilkę, podziel na dwie części.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do jednej części dodaj kakao i wpracuj je w ciasto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ciemne i jasne ciasto podziel na 2 części każde, rozpłaszcz i ułóż na przemian jak kanapkę, następnie podziel na 4 części.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Każdą część uformuj w wałek, przekręć i uformuj, sklejając końce okrągłą bułę z dziurką. Odstaw na 30 minut do ponownego wyrastania.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki cukru. Delikatnie wkładaj buły do wrzątku, muszą mieć dużo miejsca bo podczas gotowania rosną. Gotuj z każdej strony 1-2 minuty. * Gotowałam każdego bajgla oddzielnie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podgotowane bajgle przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, poczekaj kilka minut aż podeschną.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200 C bez termoobiegu przez 12-15 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

One Comment Add yours

  1. Persefona napisał(a):

    O Jeżu, jak to genialnie wygląda… Żeby mi się jeszcze chciało takie cuda robić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.