Dwukolorowe bajgle
Wierzyć się nie chce, że z tak prostych składników można wyczarować takie cuda. Przymierzałam się do tego wypieku od dawna, a że wieczorem w niedzielę okazało się, że chlebak świeci pustkami to w nocy! piekłam te cuda. Od tego czasu co dwa dni piekę po 4 sztuki, 3 dla Miśki, reszta dla mnie 😉 Zabawy z nimi tyle co z ciastem drożdżowym, tyle że dodatkowo przed pieczeniem należy je gotowa przez 3 minuty, i ten zabieg powoduje, że to ciasto jest wyjątkowe.
Ps. idealną świeżość zachowują 2 dni, tyle wiem, bo na tyle 4 sztuki u nas wystarczają.
Składniki na 4-5 bajgli:
300 g mąki pszennej
180 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
czubata łyżka kakao
Przygotowanie:
W 3 łyżkach ciepłej wody rozpuść drożdże razem z łyżką cukru, odstaw na 15 minut, aż zaczyn się aktywuje. Jeżeli używasz suszonych drożdży to ten etap pomijasz.
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier oraz zaczyn. Zagnieć ciasto i odstaw na minimum godzinę w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, zagnieć chwilkę, podziel na dwie części.
Do jednej części dodaj kakao i wpracuj je w ciasto.
Ciemne i jasne ciasto podziel na 2 części każde, rozpłaszcz i ułóż na przemian jak kanapkę, następnie podziel na 4 części.
Każdą część uformuj w wałek, przekręć i uformuj, sklejając końce okrągłą bułę z dziurką. Odstaw na 30 minut do ponownego wyrastania.
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki cukru. Delikatnie wkładaj buły do wrzątku, muszą mieć dużo miejsca bo podczas gotowania rosną. Gotuj z każdej strony 1-2 minuty. * Gotowałam każdego bajgla oddzielnie.
Podgotowane bajgle przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia, poczekaj kilka minut aż podeschną.
Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 200 C bez termoobiegu przez 12-15 minut.
6 komentarzy
Persefona
O Jeżu, jak to genialnie wygląda… Żeby mi się jeszcze chciało takie cuda robić.
Natalia
czy z innej mąki, niż pszenna też dam rade zrobić takie cuda? pozdrawiam !
becky
Niestety, ale drożdże potrzebują glutenu, więc może być inna mąka, ale właśnie z tym białkiem.
Julia
Moje ciasto na bajgle nie chce się skleić. Jest za mało mokrych składników z stosunku do mąki (za mało zaczynu?). Czy mogę dodać wody?
becky
Wszystko może być przyczyną, zwłaszcza rodzaj mąki. Jeżeli uważasz, że ciasto jest za suche to oczywiście można dodać trochę więcej wody.
Julia
Okej, dziękuję