KUCHNIA

Dyniowe curry z brukselką

Czy zdarzyło się Wam kupić jakiś produkt tylko dlatego, że akurat rzucił Wam się w oczy? Ze mną tak bywa często i tu na przykładzie brukselki, kupiłam bo „oh, jak ja dawno nie jadłam brukselki”, a potem pomysłu brak. W ten właśnie sposób powstało to curry, w lodówce zanazłam jeszcze dynię, paprykę i imbir. Mleko kokosowe to podstawa diety wegańskiej, przynajmniej u mnie. Suma sumarum wyszło mi nie dość, że piękne to naprawde smaczne danie, a poza tym wszsytko gutuje się w jednym garnku, więc szybkie 😉

Składniki na 4-6 porcji (podane z ryżem to 6):

około 300-400 brukselki

połowa dyni piżmowej

1 czerwona papryka

puszka (400 ml) mleka kokoswego

100 g suszonej moreli (jeszcze lepsza byłaby żurawina)

2 cm korzenia imbiru

pęczek świeżej kolendry

około 3  łyżek oleju do smażenia

czubata łyżeczka mieszanki garam masala

pół łyżeczki kurkumy

łyżeczka soli

Przygotowanie:

Brukselkę poprzekrawaj na pół, dynię pokrój w 1 cm kostkę. W dużej głębokiej patelni rogrzej olej i przez kilka sekund podsmaż przyprawy. Jeżeli nie masz mieszanki garam masala to możesz równie dobrze użyć ulubionych przypraw, a sprawdzi się tu słodka papryka, czosnek granulowany, szczypta pieprzu, kumin. Następnie dodaj dynię i brukselkę, smaż całość mieszając aby się nie przypaliła około 5 minut.

Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz suszone morele/żurawinę. Wymieszaj, smaż kolejne 5 minut, po czym dodaj połowę zawartości puszki z mlekiem kokosowym (najlepiej samą „wodę” z dna puszki), duś całość około 10 minut, jeżeli będzie taka konieczność możesz dodać trochę wody, ale nie więcej niż 200 ml. Dopraw solą, dodaj resztę mleka kokoswego i duś do czasu, gdy brukeslka będzie satysfakcjonująco miękka (5 minut?).

Przed podaniem dodaj posiekana kolendę. Podawaj z ryżem, kaszą lub chlebkami Naan, na które przepis znajdziesz oczywiście różnież na moim blogu: Indyjskie chlebki Naan

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.