Dyniowo-kokosowe curry ze szpinakiem
Miałam jedną dynię napoczętą i pilnie musiałam ją zagospodarować, i właśnie to curry powstało w ten sposób, że wrzucałam na patelnię to co mi w ręce wpadło, ale curry wyszło tak obłędnie dobre, że zrobiłam zdjęcia swojego talerza. Bardzo smakowało również Miśce, więc polecam ten obiad dla dzieciaków, jest lekkostrawny ale kremowy i sycący.
Składniki na 4 porcje:
puszka mleka kokosowego
około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę 1 cm dyni
200 g świeżego szpinaku
2 cebule
łyżeczka kurkumy
płaska łyżeczka kuminu
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
50 g płatków kokosowych lub wiórków
czubata łyżka oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego) do smażenia
- ryż w ilości wedle uznania
Przygotowanie (razem z gotowaniem ryżu w międzyczasie maksymalnie 30 minut):
Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na dużej patelni/garnku przez 3 minuty. Dodaj dynię i mieszając od czasu do czasu smaż razem przez 10 minut. Gdy dynia będzie już prawie miękka dodaj przyprawy (sól na samym końcu) i wymieszaj, po czym dodaj mleko kokosowe i zagotuj. Dodaj szpinak, sól, wymieszaj i zdejmij z kuchenki, szpinak ma się tylko zeszmacić, nie gotować. Gotowe!
Smacznego!