KUCHNIA

Dyniowe ciasteczka

Czas na dynie! Można z nich robić dosłownie wszystko śniadania, obiady i ciacha przed wszystkim. Dawno nie było u mnie w domu ciasteczek, a że Miśka była chętna do pomocy to wykorzystałam moment. Te ciasteczka dyniowe miały starczyć na cały tydzień, ale naprawdę nie wiem co jest z moimi Miśkami nie tak, bo jak tydzień nic nie piekę, to jedzą jak opętani, z 40 sztuk na następnego dnia rano zostały 3, słownie: trzy. Dzisiejsze ciasteczka są miękkie, lekko wilgotne w środku i aromatyczne, no i przede wszystkim dziecinnie łatwe do zrobienia.

Składniki na około 40 sztuk:

250 płatków owsianych

150 g puree z dyni (upieczona i zblenowana dynia)

1 banan

100 g cukru

100 ml oleju roślinnego

100 g mąko pszennej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

łyżeczka imbiru

szczypta soli

100 g suszonych owoców, może to być żurawina, rodzynki,posiekane daktyle, morele,

Przygotowanie:

Zblenduj na gładka masę banana, cukier i olej.

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Wymieszaj i dodaj płatki owsiane.

Dodaj puree z dyni.

Połącz dokładnie składniki.

Na samym końcu dodaj suszone owoce

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj dużą łyżką porcję ciasta.

Piecz ciasteczka około 15 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.