Dyniowe ciasteczka
Czas na dynie! Można z nich robić dosłownie wszystko śniadania, obiady i ciacha przed wszystkim. Dawno nie było u mnie w domu ciasteczek, a że Miśka była chętna do pomocy to wykorzystałam moment. Te ciasteczka dyniowe miały starczyć na cały tydzień, ale naprawdę nie wiem co jest z moimi Miśkami nie tak, bo jak tydzień nic nie piekę, to jedzą jak opętani, z 40 sztuk na następnego dnia rano zostały 3, słownie: trzy. Dzisiejsze ciasteczka są miękkie, lekko wilgotne w środku i aromatyczne, no i przede wszystkim dziecinnie łatwe do zrobienia.
Składniki na około 40 sztuk:
250 płatków owsianych
150 g puree z dyni (upieczona i zblenowana dynia)
1 banan
100 g cukru
100 ml oleju roślinnego
100 g mąko pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżeczka imbiru
szczypta soli
100 g suszonych owoców, może to być żurawina, rodzynki,posiekane daktyle, morele,
Przygotowanie:
Zblenduj na gładka masę banana, cukier i olej.
Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Wymieszaj i dodaj płatki owsiane.
Dodaj puree z dyni.
Połącz dokładnie składniki.
Na samym końcu dodaj suszone owoce
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj dużą łyżką porcję ciasta.
Piecz ciasteczka około 15 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika.