KUCHNIA

Dżem bananowy

 

DSC03936

Przepis prosto z Jamajki (podobno, bo wykopałam go z książki Makłowicza „Fuzja smaków”). Na pierwszy rzut oka wydał się się bardzo egzotyczny, ale że teraz banany są tanie to zaryzykowałam i przepadłam! Już zrobiłam kolejną partię z 4 kg bananów. W życiu bym na to nie wpadła, że kawa tak podkręci smak bananów, że są jeszcze bardziej hmmm bananowe!

Składniki:

2 kg bananów

0,5 l soku pomarańczowego (wyciskanego a najlepiej samemu wycisnąć sok z pomarańczy)

200 ml świeżo zaparzonej kawy (prawdziwej, nie rozpuszczalnej)

150 g cukru trzcinowego

DSC03894(1)

Przygotowanie:

Banany obierz (oczywiste) i pokrój, wrzuć wszystkie składniki do dużego gara i gotuj, mieszaj, gotuj, mieszaj i tak przez dwie godziny!

DSC03895(1)

Smacznego!

DSC03902(1)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.