KUCHNIA

Dżem z dyni i jabłek

 

Mimo suszy dynia obrodziła mi niesamowicie w tym roku. Mam kilka gigantycznych okazów, a ta była najmniejsza 🙂

Zastanawiałam się co z niej wykombinować i przeszukując internet natknęłam się wielokrotnie na dżem z dyni i z jabłek. Podstawową zasadą jest tu stosunek dyni do jabłek 1:1, przyprawy wedle uznania, głównie cynamon, ja jednak dodałam swojego ukochanego kardamonu i imbiru. Dżem smakuje jakby był z moreli lub brzoskwiń, jest przepyszny i aromatyczny. Szczerze polecam 🙂

Składniki:

dynia i jabłka w proporcji 1:1

na każdy 1 kg owoców 200 g cukru

łyżeczka kardamonu, imbiru *opcjonalnie cynamonu

sok z połowy cytryny

Gotować aż do rozpadnięcia się owoców i uzyskania pożądanej konsystencji. Przygotowywałam dżem z 2 kg dyni i 2 kg jabłek i uzyskanie takiej konsystencji zajęło godzinę. Oczywiście należy mieszać od czasu do czasu 🙂

 

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.