
100% dżem z wiśni, porzeczek oraz fig bez dodatków
Kilka dni temu dorwałam figi w promocyjnej cenie 1,49 zł za 200 g w Intermarche, promocja trwa do końca lipca, przynajmniej w moim mieście (swoją drogą następnego dnia jak obwieściłam dobra nowinę na FB cena wzrosła do 1,99). Postanowiłam wykorzystać słodycz fig jako naturalnego słodu przy „produkcji” domowej konfitury. Jest pyszna, ale to oczywiste!
Składniki na 4 słoiki 250 g:
2 kg wydrylowanych wiśni
0,5 kg czarnych porzeczek
400 g fig
Przygotowanie:
Pokrój drobno figi i nie zapomnij o usunięciu twardych ogonków.
Do dużego garnka wrzuć owoce i podduś je około 10 minut, tak aby puściły sok.
Dodaj figi i gotuj, mieszaj, gotuj, mieszaj (od czasu do czasu)… do osiągnięcia pożądanej konsystencji (1-2 h)
Słoiki wyszoruj i wyparz w piekarniki w temp. 100 C przez 10 minut. Do jeszcze gorących słoików przełóż jeszcze bardziej gorącą konfiturę, dokładnie zakręć słoiki. Ja dodatkowo odwracam słoiki do góry dnem aż do wystudzenia.
Smacznego!

