Dziecinnie łatwe ciasto z makiem i nektarynkami
Po przygodzie z ksylitolem dochodzę do siebie, więc tradycyjnie w sobotę upiekłam, a w sumie nie ja, a Miśka ciasto typu duża blacha z makiem i nektarynkami. Jest to dziecinnie proste ciasto, sami zobaczycie, a nektarynki możecie zastąpić brzoskwiniami, morelami a nawet śliwkami.
Składniki na tradycyjną dużą, prostokątną blachę:
500 g mąki pszennej
300 g mąki ziemniaczanej
250 ml oleju roślinnego
400 g mleka kokosowego z puszki
2 duże banany
200 g suchego maku
150 g cukru
5-6 nektarynek(około 500 g)
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Mąki, proszek do pieczenia i sodę przesiej do dużej miski.
Dodaj mak.
Wymieszaj.
W drugiej misce zblenduj cukier, olej i banany.
Do masy bananowej dodaj całą zawartość puszki mleka kokosowego. Zblenduj wszystko razem.
Połącz zawartość obu misek.
Wymieszaj wszystko.
Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko powciskaj przepołowione owoce „dupką” do dołu. Możesz owoce delikatnie posypać domowej roboty cukrem waniliowym (na całość 2 łyżki).
Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut (sprawdź patyczkiem czy jest suche, jeżeli nie, to podpiecz jeszcze 3-5 minut).
Smacznego!