KUCHNIA

Dziecinnie łatwe ciasto z makiem i nektarynkami

Po przygodzie z ksylitolem dochodzę do siebie, więc tradycyjnie w sobotę upiekłam, a w sumie nie ja, a Miśka ciasto typu duża blacha z makiem i nektarynkami. Jest to dziecinnie proste ciasto, sami zobaczycie, a nektarynki możecie zastąpić brzoskwiniami, morelami a nawet śliwkami.

Składniki na tradycyjną dużą, prostokątną blachę:

500 g mąki pszennej

300 g mąki ziemniaczanej

250 ml oleju roślinnego

400 g mleka kokosowego z puszki

2 duże banany

200 g suchego maku

150 g cukru

5-6 nektarynek(około 500 g)

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Mąki, proszek do pieczenia i sodę przesiej do dużej miski.

Dodaj mak.

Wymieszaj.

W drugiej misce zblenduj cukier, olej i banany.

Do masy bananowej dodaj całą zawartość puszki mleka kokosowego. Zblenduj wszystko razem.

Połącz zawartość obu misek.

Wymieszaj wszystko.

Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko powciskaj  przepołowione owoce „dupką” do dołu. Możesz owoce delikatnie posypać domowej roboty cukrem waniliowym (na całość 2 łyżki).

Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut (sprawdź patyczkiem czy jest suche, jeżeli nie, to podpiecz jeszcze 3-5 minut).

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.