Bez kategorii

Ekspresowe bułeczki

20150627_124332

Jak to zwykle bywa, w niedzielę rano nagle się okazuje że nie ma pieczywa w domu (Misiek zgłodniał w nocy i robił sobie tosty), sklepy zamknięte, albo zapomnieliście że jest „długi weekend”- dupa blada. Tak więc dziś rano znalazłam rozwiązanie kryzysowej sytuacji.W 30 minut upiekłam przepyszne, bajecznie miękkie bułeczki, czyt. nie pokaleczycie sobie dziąseł jak w przypadku co poniektórych kupnych.

Składniki na około 16 sztuk:

30 g masła roślinnego

250 g przesianej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 ml mleka sojowego

100 ml wody

szczypta soli

opcjonalnie:

50 g startego wegańskieo parmezanu (tak, tak istnieje taki)

pęczek tymianku lub innego zielska

20150627_114645

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, jeżeli jest zbyt suche dodać wody, jeżeli zbyt mokre dodać mąki. Musi gładko odchodzić od dłoni.

20150627_115054Ciasto rozpłaszczyć dłonią na grubość około 1 cm i wyciąć kółka foremką, szklanką, czymś okrągłym w każdym bądź razie 😉

20150627_115147Powycinane kółka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

20150627_115501Piec w temp. 210 C około 15 minut.

20150627_12400620150627_124039

Smacznego!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *