Ekspresowe spaghetti z cukinią
W ubiegłym tygodniu dopadłam młodziutką cukinię w Biedrze za 2,90 kg, i jak się możecie domyślić zrobiłam zapasy, więc teraz jemy wszystko z cukinią. Dziś Misiek był w szoku, że w ciągu 15 minut od wejścia do kuchni podałam obiad, który składał się praktycznie z 3 głównych składników, a smakował bajecznie: lekkie, chrupiące i orzeźwiające spaghetti.
Składniki na 2-3 porcje:
200 g makaronu (u mnie było to ryżowy z tapioką i zielona herbatą, swego czasu dostępny w Biedrze, aż żałuję, że nie kupiłam go więcej, bo jest przepyszny no i nie trzeba gotować)
2 cukinie średnio po 200 g każda
pęczek bazylii
50 g słonecznika lub innych pestek wedle gustu
łyżka oliwy
szczypta soli
łyżeczka czosnku suszonego lub 1-2 ząbki świeżego
kawałek wegańskiego parmezanu/opcjonalnie
Przygotowanie:
Ugotuj makaron. Cukinie zetrzyj na paski za pomocą obieraka do warzyw lub pokrój w cienkie, długie paski.
Rogrzej oliwę na dużej, głębokiej patelni (lub garnku) i wrzuć cukinię, duś ją dosłownie 3 minut. W międzyczasie na suchej patelni podpraż słonecznik. Do cukinii dodaj czosnek.
Dorzuć podprażony słonecznik, posiekaną bazylię. Wymieszaj i na samym końcu dodaj ugotowany makaron. Gotowe!
Smacznego!
ps. Cukinię uwielbiam, i planuję sporo jej posiać w ogrodzie, jest bardzo łatwa w uprawie!
Przygotowanie:
2 komentarze
VEGAnation
Smacznie 😉
pozielonemu
Pychota!