Ekspresowe wegańskie ciasto z owocami
Przedstawiam Wam ciasto które można przygotować praktycznie z każdymi owocami: brzoskwiniami, morelami, jabłkami, malinami i co tam jeszcze macie pod ręką. Jest ekspresowe, jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut a pieczenia 40, zatem do dzieła!
Składniki:
200 g mąki pszennej
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 ml oleju roślinnego/lub 120 g rozpuszczonego masła roślinnego
1 średni banan
150 g cukru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
400-500 g owoców
100 g suszonej aronii
Przygotowanie:
Olej, banana i 120 g cukru utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem/masłem roślinnym formy, udekorować owocami, posypać aronią i resztą cukru. Piec w temp. 200 C około 40 minut. Ot cała filozofia.
Smacznego!
