Ekspresowy jabłecznik
Bardzo rzadko piekę jabłeczniki czy tez szarlotki z błahego powodu. Otóż niezależnie od tego ile kupię jabłek Misiek wszystkie zje zanim zabiorę się do pieczenia, i tak za każdym razem, a żeby było śmieszniej to minimum raz w tygodniu słyszę od niego „upiekłabyś coś z jabłkami”- no bezczelność po prostu. Kupując dodatkową działkę ogrodową podstawowym założeniem były jabłonki (i są dwie), w ogrodzie przy domu też posadziłam jabłoń (młoda jest, musi się dopiero wykazać), ale to i tak na nic, Misiek średnio dziennie zjada 1 kg jabłek, co pewnie jest powodem jego nienagannej sylwetki 😉 Kilka dni temu dostałam siatę papierówek, takich prawdziwych z robalami . Jak jest robal, bo możecie być pewni, że jest bio eko sreko , bo robale to mądre stwory i badziewia nie jedzą. W każdym bądź razie schowałam jabłka tam, gdzie miałam pewność, że Misiek nie znajdzie (pralnia) i udało mi się upiec jabłecznik. Owoców tu jest dwa razy tyle co mąki, więc co bardziej jabłka w cieście , poza tym dzięki mące ziemniaczanej jabłka są rozmieszczone w całym cieście, a nie opadają na spód. Ciasto jest miękkie, lekko wilgotne nie za słodkie. Od razu upiekłam w największej blaszce jaką mam w domu, a i tak po dwóch dniach nie było śladu. Jak to ciasta z owocami będzie dobre do 3 dni, bo nie radzę przechowywać w lodówce, tylko zawinięte w papier.
Składniki na dużą blachę:
1-1,2 kg jabłek
300 g mąki ziemniaczanej
250 g mąki pszennej tortowej
3 banany
150 g cukru
300 ml oleju roślinnego (u mnie był to rzepakowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
50 g orzechów włoskich (garść)
Przygotowanie:
Na idealnie gładką masę zblenduj banany, cukier i olej.
Maki i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski i wymieszaj z masą bananową.
W zależności od wielkości jabłek pokrój je na ćwiartki, w ósemki lub kostkę, oczywiście usuń gniazda nasienne. Połącz owoce z ciastem.
Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cynamonem i z grubsza posiekanymi orzechami.
Upiecz ciasto w temp. 170-180 C przez około 40-50 minut.
Smacznego 🙂