KUCHNIA

Farfalle z bakłażanem i zielonymi oliwkami

DSC01505

Bakłażana przeważnie katuje się solą, aby pozbyć go goryczki, faszeruje i traktuje jako dodatek, a ten z biologicznego punktu widzenia owoc można potraktować z dumą, jako główny składnik potrawy, a jego gorycz dopieścić kwaskowatymi oliwkami, zbędne są tu  przyprawy, nawet bez pieprzu te smaki idealnie się komponują, bo smak dania buduje się  dobranymi składnikami, a nie przyprawami. Sprawdźcie sami!

Składniki na 4 porcje:

500 g makaronu np. kokardki/farfalle

1 bakłażan

150 g zielonych oliwek

pęczek pietruszki (ja mam mrożoną z własnego ogródka, wiadomo)

100 ml soku z cytryny

2-4 ząbki czosnku

pół łyżeczki pieprzu

 

DSC01496

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w drobną kostkę (około 0,5 cm). Czosnek obierz, przepuść przez praskę lub bardzo drobno posiekaj.  Do garnka wlej 2 łyżku oliwy i podsmaż prze 30 sekund czosnek cały czas mieszając.

DSC01497

Dodaj bakłażana, i duś przez około 5 minut mieszając od czasu do czasu.

DSC01498

DSC01501

Oliwki pokrój w plasterki (każdą na 3 części)

DSC01500

Dodaj oliwki, sok z cytryny i pieprz, wymieszaj dokładnie i duś pod przykryciem jeszcze około 10 minut, aż bakłażan całkowicie zmięknie. Pod koniec dodaj posiekaną pietruszkę.

DSC01502

Wymieszaj całość dokładnie z makaronem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu. Całość możesz posypać odrobiną wegańskiego parmezanu.

DSC01503

Smacznego!

DSC01507

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *