KUCHNIA

Farfalle z bakłażanem w sosie truskawkowo-pomidorowym

makaron z góry

Usilnie wprowadzam Ninie nowe warzywa do menu, tym razem padło na bakłażana. Miśka kocha jak wszystkie dzieci makaron, więc najłatwiejszym sposobem do przekonania jej do nowych smaków jest w pierwszej kolejności podać z makaronem. Udało się, dzięki temu, że danie jest wyraziste w smaku, ale jednocześnie delikatne, a obiad na tyle jej się wizualnie spodobał, że nie mogłam spokojnie zrobić zdjęć, bo już siedziała. Nina dopytuje teraz kiedy znowu zrobię makaron z warzywkami, muszę wymyślić coś na co dotychczas nawet nie chciała spojrzeć. Zła matka, zła 😉

Składniki na 3-4 porcje:

1 bakłażan

300 g truskawek

puszka pomidorów lub 2 obrane ze skórki

pieprz

sól 2 łyżki oliwy

świeża kolendra do przyp=brania

około 200 g makaronu ugotowanego (waga przed gotowaniem)

makaron główne

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój 1 1 cm kostkę, posyp solą (pół łyżeczki), umieść na sitku i odstaw na 15 minut. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Na dużej patelni podgrzej oliwę i usmaż odsączonego bakłażana przez około 10 minut, powinien zmięknąć i lekko się przybrązowić. Dodaj truskawki i pomidory, smaż razem prze kolejne 5 minut, przypraw do smaku,  dodaj też około 100 ml wody. Po tym czasie wrzuć na patelnię ugotowany makaron, wymieszaj wszystko dokładnie. Podawaj przybrane świeżą kolendrą.

Nina

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *