KUCHNIA

Farfalle z bakłażanem w sosie truskawkowo-pomidorowym

makaron z góry

Usilnie wprowadzam Ninie nowe warzywa do menu, tym razem padło na bakłażana. Miśka kocha jak wszystkie dzieci makaron, więc najłatwiejszym sposobem do przekonania jej do nowych smaków jest w pierwszej kolejności podać z makaronem. Udało się, dzięki temu, że danie jest wyraziste w smaku, ale jednocześnie delikatne, a obiad na tyle jej się wizualnie spodobał, że nie mogłam spokojnie zrobić zdjęć, bo już siedziała. Nina dopytuje teraz kiedy znowu zrobię makaron z warzywkami, muszę wymyślić coś na co dotychczas nawet nie chciała spojrzeć. Zła matka, zła 😉

Składniki na 3-4 porcje:

1 bakłażan

300 g truskawek

puszka pomidorów lub 2 obrane ze skórki

pieprz

sól 2 łyżki oliwy

świeża kolendra do przyp=brania

około 200 g makaronu ugotowanego (waga przed gotowaniem)

makaron główne

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój 1 1 cm kostkę, posyp solą (pół łyżeczki), umieść na sitku i odstaw na 15 minut. Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki. Na dużej patelni podgrzej oliwę i usmaż odsączonego bakłażana przez około 10 minut, powinien zmięknąć i lekko się przybrązowić. Dodaj truskawki i pomidory, smaż razem prze kolejne 5 minut, przypraw do smaku,  dodaj też około 100 ml wody. Po tym czasie wrzuć na patelnię ugotowany makaron, wymieszaj wszystko dokładnie. Podawaj przybrane świeżą kolendrą.

Nina

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.