KUCHNIA

Fasola w sosie pomidorowo-śliwkowym

Dziś jednogarnkowe danie, niby nic nowego ale jednak sposób przygotowania ciut inny i dzięki temu trikowi Piękny Jaś smakuje wybornie. Fasola jak to fasola, potrafi lekko obciążyć delikatne trzewia wegusów, ale dodatek suszonej śliwki i mielonego kminku działa cuda, co sprawdziłam na całej rodzinie i potwierdzam, nikt nie cierpiał ani nie psuł powietrza 😉 Fasolę gotuje się w soku pomidorowym, co sprawia że Jaś smakuje zupełnie inaczej, bo wchłania sok, ale nie wodę, dodatek śliwek i pomidorów wydobywa to co najlepsze ze pomidorów. Nie ma lepszego dania, bardziej sycącego i rozgrzewającego dania niż micha takiej fasolki. Gotowałam od razu kosmiczną ilość, ze względów praktycznych, bo gotuje się dosyć długo, więc za jednym zamachem miałam obiad dla całej rodziny w sobotę oraz mam na dziś, wystarczy odgrzać 🙂

Składniki na 8-10 porcji:

1 kg suchej fasoli moczonej przez noc w wodzie

0,5 kg suszonych śliwek

2 litry soku pomidorowego

50-100 g suszonych pomidorów

3-4 cebule

czubata łyżeczka mielonego kminku

czubata łyżeczka papryki słodkiej + płaska łyżeczka ostrej (u nie suszona z mojego ogrodu)

łyżeczka wędzonej papryki

łyżeczka pieprzu (u mnie czarny i czerwony)

50 ml oleju u mnie standardowo Oliw-a Kaszubska (dokładnie ta: http://olejekaszubskie.pl/sklep/oliwa-kaszubska-olej-rzepakowy-tloczony-na-zimno-500-ml/ )

Przygotowanie:

Cebulę obierz i dosyć grubo poszatkuj. Rozgrzej olej w duży, pięciolitrowym garnku (może być nawet większy) i podsmaż przez 5 minut cebulę, następnie dodaj wszystkie przyprawy, energicznie wymieszaj.

Dodaj namoczoną fasolę, wymieszaj dokładnie.

Następnie wlej cały sok pomidorowy i gotuj, gotuj, gotuj mieszając od czasu do czasu. Po godzince dodaj pokrojone śliwki i pomidory.Mi to zajęło dokładnie 2,5 godziny, a mój znajomy, który podsunął mi ten pomysł potrafi gotować nawet 8 😉

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *