Fasolnik, czyli idealny czekoladowy wegański sernik.
Tym ciastem wynagrodziłam sobie męki związane z chorobą, nie mając w ogóle apetytu musiałam dopieścić swoje podniebienie, i muszę przyznać ,że to ciasto jest idealnym zamiennikiem sernika. Nie żadne tam tofu, ziemniaki i inne wynalazki, tyko „Piękny Jaś” . Ciasto jest kremowe, lekkie, rozpływające się ustach. Moi domownicy byli święcie przekonani, że przeszłam na ciemna stronę mocy i zrobiłam prawdziwy sernik z sera cyt. no, nareszcie przestałaś się wygłupiać. Jakież było ich zdziwienie, gdy wciągnęli swój przydział i zostali poinformowani, że właśnie zjedli białą fasolę z daktylami (teraz powinniście oczyma wyobraźni zobaczyć mój uśmiech satysfakcji, gdy im to mówiłam, i te szczęki które im w tym momencie opadły).
Składniki na 10 porcji (tortownica 26 cm):
500 g suchej fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej do miękkości
300 g daktyli namoczonych w 300 ml gorącej wody
300 ml wegańskiego jogurtu naturalnego (około 250 g) * można zastąpić mlekiem kokosowym z puszki
200 g wiórków kokosowym (wykorzystałam wiórki po „dojeniu” z nich mleka)
100 g masła kokosowego lub innego oleju roślinnego
łyżka esencji waniliowej
50 g karobu lub kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wartość odżywcza na 100 g/% udział skł. odżywczych/porcja 150 g
kcal: 350 kcal/525
białko: 20 g/ 20 %/30 g
węglowodany: 37 g/ 37%/51 g
tłuszcz: 17 g / 17 %/25,5 g
a ponadto:
błonnik: 14,5 g /10 %/ 21,75 g
potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminy A, C, E, betakaroten,
Przygotowanie:
Banalnie proste, wszystko należy ze sobą zblendować. Ale zacznij od zblendowania fasoli z jogurtem.
Dodaj masło kokosowe i karob.
Zblenduj na gładką masę daktyle razem z wodą w której się moczyły i dodaj co całości.
Na samym końcu dorzuć wiórki kokosowe i proszek do pieczenia, możesz również zblendować całość razem lub przemieszać dużą łyżką.
Przełóż całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz w temp. 180 C minimum 60 minut, sprawdź patyczkiem, ciasto nie będzie idealnie suche ale nie może też być lejące.
Dokładnie wystudź ciasto zanim zaczniesz jeść, a potem przechowuj w lodówce.
Piekłam wieczorem, stąd ta różnica kolorów, i tak, tak zjadłam na śniadanie 😉
Smacznego!
23 komentarze
:D
Do tego nie dodawać cukru? Czy daktyle tutaj robią jako składnik slodzacy? Ciacho jest słodkie po upieczeniu?
becky
Funkcję słodzącą ma tu karob i daktyle, dla mnie był wystarczająco słodki, ale oczywiście można dodać cukier, wg mnie maksymalnie 100 g brązowego cukru.
Anonim
Ciasto jest pyszne i absolutnie słodkie, naprawdę szkoda je słodzić cukrem! 🙂
becky
Dokładnie tak! Ja się od niego uzależniłam i właśnie pracuję nad jego wariacją 🙂
Łucja
Wspaniały:) bardzo dziękuję i udostępniam, bo WARTO !
Kinga
Masło kokosowe to to samo co olej kokosowy?
Czy można użyć domowego masła kokosowego – znalazłam przepis, w którym trzeba po prostu zblendować wiórki?
becky
Tak, to to samo masło i olej kokosowy. Śmiało używaj domowego.
Marta
Nie udało mi się zblendować na idealnie gładką masę, zajechałabym swój tani blender. No ale to nic, kawałków fasoli niewiele, masa pyszna. Przeliczyłam sobie w internetach, że skoro przepis na tortownicę 26 cm, to na moją blachę 20 x 26 cm wychodzi 0,97 porcji. Czyli różnica niewielka, zrobiłam dokładnie wg proporcji w przepisie. Ale jak ja to zrobiłam, że wyszły mi dwie takie blaszki tego nie wiem 😀 😀 😀
becky
Nic, tylko się cieszyć z tego cudownego rozmnożenia ;-), mam nadzieję, że blender był wart zajechania!
Sylwia
Witam 😉
Mam kilka pytań:
Mogę użyć wiórków kokosowych z paczki?
Może być olej rzepakowy?
Zamiast jogurtu mleczko kokosowe z puszki w jakiej ilości? 300 ml?
I ostatnie: chcę upiec ciasto, które zasmakuje niewegańskiej rodzince. Te się nada, czy poleca Pani jakieś inne? 😉
Pozdrawiam
becky
Już odpowiadam:
1. Używam zawsze wiórków z paczki, tyle że po dojeniu, jeżeli nie chce Pani robić mleka, to proszę zalać wiórki gorącą wodą, moczyć przez godzinę a potem odcedzić.
2. Olej rzepakowy oczywiście może być, trochę zażółci ciasto, ale smaku nie zmieni.
3. Można zastąpić jogurt gęstym mlekiem kokosowym, 250- 300 g.
4. Moja bardzo, bardzo niewege rodzina ostatnio była zachwycona „stefanką” http://www.greenscarf.pl/stefanka-czyli-ciasto-bez-pieczenia/, a peany były po „Czekopo” http://www.greenscarf.pl/weganskie-czekoladowo-kokosowo-pomaranczowe-w-skrocie-czekopo/.
Pozdrawiam
K.
Czy zamiast suchej fasoli można dodać fasole z puszki?
becky
Tak, ale pamiętaj, że 500 g to waga suchej fasoli przed gotowaniem, więc po ugotowaniu miała ona masę około 800 g.
Anonim
Czy zamiast gotowanej fasoli może być taka z puszki?
becky
Tak, ale pamiętaj, że 500 g to waga suchej fasoli przed gotowaniem, więc po ugotowaniu miała ona masę około 800 g.
Anonim
Czym zastąpić daktyle?
becky
Rodzynkami, ale to nie będzie dokładnie ten smak.
Ania
Czym można zastąpić daktyle? 🙂
becky
Rodzynkami od biedy 🙂
T
Czy przechowywe ciasto traci walory smakowe i wizualne? Jeśli zrobię w piątek, to na niedzielę będzie super i piękne? 😉
becky
Z mojego doświadczenia fasolnik przechowywany w lodówce nic nie traci przez tydzień, jedynie co mogę podpowiedzieć, to przed podaniem wyjąć go \z lodówki na pół do godziny wcześniej.
Anonim
Czy może być czerwona fasola?
becky
Niestety, nada się tylko biała i to Jaś.