Fasolowy krem do pieczywa z suszonymi pomidorami
Od jakiegoś czasu chodziła za mną kremowa pasta do chleba, taka która idealnie by współgrała z chlebem na zakwasie domowej roboty, kiszonym ogórkiem i pomidorami. „Pięknego Jasia” mam zawsze zapasie bo jest to na tyle uniwersalna fasola, że można z niej zrobić faktycznie wszystko, a to sernik, danie obiadowe czy krem. W smaku i konsystencji nie jest to typowy wegański „smalec”, bardziej w kierunku twarogowego serka, a to za sprawą dodatku wody podczas blendowania. Przechowywany w w lodówce będzie dobry co najmniej tydzień.
Składniki:
300 g suchej fasoli Piękny Jaś ugotowanej do miękkości
około 20 połówek suszonych pomidorów (u mnie pół na pół z zalewy i suche)
czubata łyżeczka kaparów
2 gałązki świeżego rozmarynu
łyżeczka pieprzu
pół łyżeczki soli
50 ml oleju z zalewy po suszonych pomidorach
około 100 ml wody
Bardzo dokładnie zblenduj fasolę z dodatakiem oleju i i wody. Drobno posiekaj pomidory i rozmaryn. Dodaj do zblendowanej fasoli wszystkie składniki i przyprawy, dokładnie wymieszaj.
2 komentarze
Anna
Czy to waga fasoli przed ugotowaniem, czy po?
becky
Sucha fasola, czyli przed ugotowaniem 🙂