KUCHNIA

Fasolowy krem do pieczywa z suszonymi pomidorami

Od jakiegoś czasu chodziła za mną kremowa pasta do chleba, taka która idealnie by współgrała z chlebem na zakwasie domowej roboty, kiszonym ogórkiem i pomidorami. „Pięknego Jasia” mam zawsze  zapasie bo jest to na tyle uniwersalna fasola, że można z niej zrobić faktycznie wszystko, a to sernik,  danie obiadowe czy krem.  W smaku i konsystencji nie jest to typowy wegański „smalec”, bardziej w kierunku twarogowego serka, a to za sprawą dodatku wody podczas blendowania. Przechowywany w w lodówce będzie dobry co najmniej tydzień.

Składniki:

300 g suchej fasoli Piękny Jaś ugotowanej do miękkości

około 20 połówek suszonych pomidorów (u mnie pół na pół z zalewy i suche)

czubata łyżeczka kaparów

2 gałązki świeżego rozmarynu

łyżeczka pieprzu

pół łyżeczki soli

50 ml oleju z zalewy po suszonych pomidorach

około 100 ml wody

 

Bardzo dokładnie zblenduj fasolę z dodatakiem oleju i i wody. Drobno posiekaj pomidory i rozmaryn. Dodaj do zblendowanej fasoli wszystkie składniki i przyprawy, dokładnie wymieszaj.

 

 

 

 

 

2 komentarze

Skomentuj Anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *