Francuskie clafoutis z czereśniami/wersja wege
„Clafoutis” brzmi tak pięknie a to nic innego jak ciasto z owocami, ale po francusku to zaraz jakieś takie bardziej smacznie i w ogóle „ąę”.
Składniki (autorska wersja wegańska)
pół kilograma twardych czereśni
150 g brązowego cukru
4 banany
150 ml mleka roślinnego
80-100 ml oleju roślinnego (użyłam ryżowego)
200 g maki pszennej
Czereśnie umyć i wydrylować. Banany i mleko zblendować na gładka masę (ja to zrobiłam w kielichowym blenderze), dodać olej, cukier i mąkę jeśli wasz mikser to ogarnie, jeśli nie to wymieszać trzepaczką. Formę do pieczenia posmarować delikatnie olejem, wylać do niej masę a na wierzchu ułożyć czereśnie.
Piec w temp. 190-200 C około 40 minut (pod koniec można na 10 minut włączyć opcję grillowania, żeby było ładnie przyrumienione). Ciasto po upieczeniu przypomina bardzo gęsty budyń i tak ma być 🙂