Bez kategorii

Francuskie clafoutis z czereśniami/wersja wege

20150715_181208„Clafoutis” brzmi tak pięknie a to nic innego jak ciasto z owocami, ale po francusku to zaraz jakieś  takie bardziej smacznie i w ogóle „ąę”.

Składniki (autorska wersja wegańska)

pół kilograma twardych czereśni

150 g brązowego cukru

4 banany

150 ml mleka roślinnego

80-100 ml oleju roślinnego (użyłam ryżowego)

200 g maki pszennej

20150715_170347Przygotowanie:

Czereśnie umyć i wydrylować. Banany i mleko zblendować na gładka masę (ja to zrobiłam w kielichowym blenderze), dodać olej, cukier i mąkę jeśli wasz mikser to ogarnie, jeśli nie to wymieszać trzepaczką. Formę do pieczenia posmarować delikatnie olejem, wylać do niej masę a na wierzchu ułożyć czereśnie.

20150715_171915

Piec w temp. 190-200 C około 40 minut (pod koniec można na 10 minut włączyć opcję grillowania, żeby było ładnie przyrumienione). Ciasto po upieczeniu przypomina bardzo gęsty budyń i tak ma być 🙂

20150715_182142Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.