KUCHNIA

Francuskie naleśniki w wersji wegańskiej i bezglutenowej

DSC05722 (1)(1)

Wszystkie dzieci kochają makaron, gofry i naleśniki, a przynajmniej te które znam. Moje dziecie chore, zresztą rozniosło zarazę na cały dom, i w tej chwili dziadek opiekuje się wszystkimi babami w domu, a że stworzyłam małego potwora (kulinarnego) to musiałam się zwlec z łóżka i zrobić Miśce obiad, bo ona tylko „mamusiowy zje”. Gofry były, makaron też no to naleśniki sobie wymarzyła. W lodówce zostały tylko żelazne zapasy tofu, w spiżarni gorzka czekolada więc v’ila : naleśniki francuskie ;-). Naleśniki zrobiłam według swojego poprzedniego przepisu, który znajdziecie tu.

Składniki na farsz do 6 naleśników:

2 kostki naturalnego tofu

100 ml mleka roślinnego

50 g cukru

sok z połowy cytryny

łyżeczka cynamonu

tabliczka gorzkiej czekolady

łyżka esencji waniliowej (przepis na domową znajdziecie tu)

DSC05705 (1)(1)

Przygotowanie:

DSC05706 (1)(1)

W dużej misce rozkrusz tofu i dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady, którą rozpuść w kąpieli wodnej. Zblenduj na idealnie gładką masę.

DSC05707 (1)(1)

Naleśniki wypełnij farszem, polej roztopioną czekoladą, idealnie do dekoracji nadaje się skóra pomarańczowa, ja nadal używam swojej domowej roboty, a przepis znajdziecie tu.

DSC05723 (1)(1)

Smacznego!

DSC05725 (1)(1)

 

duże zbliżenie kęs(1)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.