Gęsta zupa z dyni, pomidorów i czerwonej soczewicy
Jeżeli macie już dość nudnej zupy z dyni, to mam dla Was dziś propozycję na zupę dyniową w innej wersji. Jest aromatyczna, gęstą i sycąca, a jutro to co zostało lekko odparuję nadmiar wody i będzie sosem do makaronu, więc w niespełna 30 minut mam obiad na dwa dni, a od Miśki za tę zupę dostałam 10/10 punktów 🙂
Składniki na 8 porcji:
około 1 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
100-150 g suchej czerwonej soczewicy
passata pomidorowa 400 ml-500 ml/pomidory w puszcze/świeże pomidory
2 cebule
2-4 ząbki czosnku/łyżeczka suszonego
2 cm świeżego imbiru/łyżeczka suszonego/sok z połowy cytryny/sok z 1 pomarańczy
łyżka słodkiej papryki
łyżeczka pieprzu
łyżeczka soli i cukru
Przygotowanie:
W dużym najlepiej 5 litrowym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i zeszklij pokrojoną w średniej wielkości cebulę. Po 3 minutach smażenia dodaj drobno posiekany czosnek i imbir oraz paprykę i pieprz.
Moja cebula zrobiła się taka żółta, bo użyłam oleju palmowego, którego z całego serca nie polecam. Połasiłam się na to „ekologiczny” i powiem Wam, że za cholerę nie wiem jak go używać, bo na zimno jest ohydny, podczas smażenia dymi się jak wściekły, a do pieczenia to już w ogóle dramat. Nadaje się tylko do takich zup. Nigdy więcej tego oleju. Jedyny plus, to ładny słoik który zrecyklinguję 😉
Po minucie smażenia cebuli z przyprawami dodaj około 1 litra wody.
Dodaj soczewicę.
Oraz pomidory czy to passatę, czy puszkowane czy też świeże, ale te ostatnie obierz ze skóry i pokrój drobno. Dodaj sól i cukier oraz sok z cytrusów jeżeli nie użyłeś imbiru. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu około 10-15 minut, czyli aż soczewica zmięknie.
Smacznego!
ps. Możesz podać tak jak ja z pestkami dyni, słonecznika czy też ze świeżą zieleniną taką jak pietruszka a nawet kolendra.