Bez kategorii

Gęsty aromatyczny gulasz z pomidorków, bakłażana i czerwonej soczewicy

20150916_161959

Żeby nie było, nie jemy tylko ciastek tylko takie oto obiady jak „gulasz” z żółtych i czerwonych pomidorków (z własnej uprawy), bakłażana, czerwonej soczewicy …. Bardzo aromatyczny, podałam z chlebem, który upiekł Misiek.

Składniki na 4 porcje:

około kilograma pomidorków żółtych i czerwonych

1 bakłażan

szklanka soczewicy

2-3 cebule

3 ząbki czosnku

 1 dorodna papryczka chili

pół szklanki rodzynek

po 1 łyżeczce: cynamony, kminku, papryki (idealni gdy byłaby wędzona), pieprzu

sól do smaku

olej do smażenia

2 łyżki cukru (brązowy w tym przypadku najlepszy)

20150916_154815

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka w którym podgrzane zostały 3-4 łyżki oleju. Zeszklić cebulę po czym dodać cukier i smażyć aż zbrązowieje (3-5 minut), dodać obrany i posiekany czosnek, podsmażyć minutkę, dorzucić pokrojoną, wypestkowaną papryczkę i pomidorki. Bakłażana umyć i pokroić i 1 cm kostkę i dodać do gotującego się gulaszu. Dorzucić resztę składników, czyli rodzynki, soczewicę i przyprawy, dolać 3 szklani wody i dusić pod przykryciem około 15 minut aż soczewica zmięknie- sprawdzać czy nie trzeba dolać wody.

Smacznego!

ps. My jedliśmy gorące, było takie dobre!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *