Gęsty aromatyczny gulasz z pomidorków, bakłażana i czerwonej soczewicy
Żeby nie było, nie jemy tylko ciastek tylko takie oto obiady jak „gulasz” z żółtych i czerwonych pomidorków (z własnej uprawy), bakłażana, czerwonej soczewicy …. Bardzo aromatyczny, podałam z chlebem, który upiekł Misiek.
Składniki na 4 porcje:
około kilograma pomidorków żółtych i czerwonych
1 bakłażan
szklanka soczewicy
2-3 cebule
3 ząbki czosnku
1 dorodna papryczka chili
pół szklanki rodzynek
po 1 łyżeczce: cynamony, kminku, papryki (idealni gdy byłaby wędzona), pieprzu
sól do smaku
olej do smażenia
2 łyżki cukru (brązowy w tym przypadku najlepszy)
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka w którym podgrzane zostały 3-4 łyżki oleju. Zeszklić cebulę po czym dodać cukier i smażyć aż zbrązowieje (3-5 minut), dodać obrany i posiekany czosnek, podsmażyć minutkę, dorzucić pokrojoną, wypestkowaną papryczkę i pomidorki. Bakłażana umyć i pokroić i 1 cm kostkę i dodać do gotującego się gulaszu. Dorzucić resztę składników, czyli rodzynki, soczewicę i przyprawy, dolać 3 szklani wody i dusić pod przykryciem około 15 minut aż soczewica zmięknie- sprawdzać czy nie trzeba dolać wody.
Smacznego!
ps. My jedliśmy gorące, było takie dobre!
