Gigantyczna drożdżówka z gorzką czekoladą i słodkimi malinami
Po kilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę.
Składniki na ciasto drożdżowe:
25 g świeżych drożczy
250 ml mleka roślinnego
100 g masła kokosowego
450 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
dżem malinowy (miałam ostatni słoik na „czarną godzinę” własnego dżemu malinowego- 100% )
Ciasto wyrabiamy standardowo, tj. budzimy drożdże w niewielkiej ilości mleka w temp. 40 C z cukrem. Wyrabiamy ciasto po czy pozwalamy mu wyrastać około godziny aż podwoi swoją wielkość.
Następnie wyrabiamy chwilę wyrośnięte ciasto aby się odgazowało, dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na „prostokąt” dwie z nich posypujemy poszatkowaną czekoladą a ostatnią smarujemy dżemem. Zwijamy w rulony, po czym układamy na blaszce w ślimaka. Pieczemy około 50 minut w temp. 180 C.