Bez kategorii

Gigantyczna drożdżówka z gorzką czekoladą i słodkimi malinami

20150508_121024[1]Po kilku dniach bez słodyczy Misiek dopadł w nocy do resztek z koszyczka wielkanocnego Miśki, zlitowałam się nad nim i piekłam Mu wielgachną drożdżówkę.

Składniki na ciasto drożdżowe:

25 g świeżych drożczy

250 ml mleka roślinnego

100 g masła kokosowego

450 g mąki pszennej

szczypta soli

100 g cukru

100 g gorzkiej czekolady

dżem malinowy (miałam ostatni słoik na „czarną godzinę” własnego dżemu malinowego- 100% )

Ciasto wyrabiamy standardowo, tj. budzimy drożdże w niewielkiej ilości mleka w temp. 40 C z cukrem. Wyrabiamy ciasto po czy pozwalamy mu wyrastać około godziny aż podwoi swoją wielkość.

Następnie wyrabiamy chwilę wyrośnięte ciasto aby się odgazowało, dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na „prostokąt” dwie z nich posypujemy poszatkowaną czekoladą a ostatnią smarujemy dżemem. Zwijamy w rulony, po czym układamy na blaszce w ślimaka. Pieczemy około 50 minut w temp. 180 C.

20150508_121112[2]Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *