
Goldi, czyli cytrynowy beztłuszczowy bezglut
Dzisiejsze ciasto to takie brownie, tyle że żółte, stąd nazwa Goldi. Jest ciężkie, wilgotne nie za słodkie, do tego bez glutenu i dodatku tłuszczu. Jadłam je dziś na śniadanie (wczoraj upiekłam) i popijałam czarną herbatą- smakuje jeszcze lepiej, bo konsystencją i smakiem przypomina sernik! Cudo.
ps. Śmiało możesz zastąpić cytryny limetkami lub pomarańczami.
Składniki na tortownicę max 26 cm :
200 g mielonych migdałów
200 g mąki kukurydzianej
150 g brązowego cukru
2 cytryny
1 banan
łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Dokładnie wyszoruj cytryny, wyparz gorącą wodą i ugotuj do miękkości- trwa to około godzinę. Po ugotowaniu pozbądź się pestek.
W dużej misce zblenduj na gładką masę cytryny, banana i cukier.
Dodaj mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 50-60 minut w temp. 160-170 C.
Po upieczeniu możesz ciasto podbajerować polewając je syropem klonowym lub złotym syropem (przepis znajdziesz tu) oraz ugotowaną, pkrojoną w plasterki cytryną .
Smacznego!

