KUCHNIA

Goldi, czyli cytrynowy beztłuszczowy bezglut

 

DSC02767

Dzisiejsze ciasto to takie brownie, tyle że żółte, stąd nazwa Goldi. Jest ciężkie, wilgotne nie za słodkie, do tego bez glutenu i dodatku tłuszczu. Jadłam je dziś na śniadanie (wczoraj upiekłam) i popijałam czarną herbatą-  smakuje jeszcze lepiej, bo konsystencją i smakiem przypomina sernik! Cudo.

ps. Śmiało możesz zastąpić cytryny limetkami lub pomarańczami.

Składniki na tortownicę max 26 cm :

200 g mielonych migdałów

200 g mąki kukurydzianej

150 g brązowego cukru

2 cytryny

1 banan

łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

DSC02753

Przygotowanie:

DSC02754

Dokładnie wyszoruj cytryny, wyparz gorącą wodą i ugotuj do miękkości- trwa to około godzinę. Po ugotowaniu pozbądź się pestek.

DSC02755

W dużej misce zblenduj na gładką masę cytryny, banana i cukier.

DSC02756

Dodaj mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj.

DSC02757

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 50-60 minut w temp. 160-170 C.

DSC02758

Po upieczeniu możesz ciasto podbajerować  polewając je syropem klonowym lub złotym syropem (przepis znajdziesz tu) oraz ugotowaną, pkrojoną w plasterki cytryną .

DSC02760

Smacznego!

DSC02763

DSC02768

DSC02769

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.