KUCHNIA

Gryczano-kukurydziany najlepszy chleb bezglutenowy na świecie.

Dobry bezglutenowy chleb jest jak Święty Graal, każdy słyszał nikt nie znalazł.  Trudność w tego rodzaju wypiekach polega na tym, że mąki bezglutenowe są suche (ziemniaczana, jaglana, ryżowa), ciężkie i tłuste (mąka z ciecierzycy, orzechowe) i takie wypieki są w najlepszym  przypadku zakalcem, a przeważnie po prostu ohydne w smaku.  Gluten w wypiekach odpowiada za gąbczastą, pulchną strukturę ciasta, czego w wypiekach bezglutenowych z przyczyn oczywistych osiągnąć się nie da.

Zagłębiłam się w masę przepisów na wypieki bezglutenowe i wypracowałam przepis na idealny bezglutenowy chleb. Jego sekret tkwi w wodzie gazowanej, która nadaje ciastu lekkości i ugotowanym nasionom lnu, które nadają wilgoci i spajają całość.

Chlebek upiekłam na słodko, ale tylko dlatego, że miałam resztkę pestek, które potrzebne mi były do pesto, a że potrzeba jest matką wynalazku, to wykorzystałam gotową mieszankę suszonych owoców. Podsumowując zamiast suszonych owoców użyj dowolnych pestek czy to słonecznika, dyni itp. w dokładnie takiej samej ilości (150 g).

Składniki na duży bochenek (moja keksówka ma wymiar 30×15 cm)

500 g mąki gryczanej białej (niepalonej)

200 g mąki kukurydzianej

100 g płatków owsianych /gryczanych/ryżowych

120 g siemienia lnianego

150 g owoców suszonych/pestek

2 łyżeczki soli

opakowanie 6-7 g drożdży instant

400 ml przegotowanej letniej wody

500 ml gazowanej wody mineralnej

2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Siemię gotuj przez około 15 minut w 300 ml wody (tej z przepisu 400 ml).

W pozostałych 100 ml wody rozpuść drożdże i cukier. Poczekaj aż siemię się zagotuje i drożdże obudzą.

W międzyczasie wymieszaj wszystkie suche składniki.

Ugotowane siemię zblenduj na w miarę możliwości gładka masę.

Do suchych składników dodaj lnianą papkę, obudzone drożdże i wodę gazowaną. Dokładnie wymieszaj.

Jednolite ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto nabierze lekko gąbczastej struktury i wyrośnie minimum o 1/3.

Formę do pieczenia wysmaruj olejem roślinnym i wysyp mąką gryczaną lub otrębami owsianymi.

Przełóż ciasto do formy, wierz możesz posypać resztką suszonych owoców/pestek.

Przykryj formę czystą szmatką i odstaw na pół godziny do wyrastania. Ciasto urośnie  minimum 1 cm.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 C (bez termoobiegu) a na dolną półkę wstaw naczynie z wodą na cały czas pieczenia. Piecz chleb 45-50 minut.

Smacznego 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.