Bez kategorii

Gryczany jabłecznik

20150318_175738

Ugotowałam kaszy gryczanej jak dla wojska, więc coś z nią musiałam zrobić. Przejrzałam czeluści swojej spiżarni i znalazłam puszkę masy makowej i jabłka prażone.  Jest to przepis wegetariański, bo w składzie masy jest serwatka białka mleka. Zależnie od wielkości jaką chcecie przygotować to moja rada: masy makowej i jabłek tyle samo, a kaszy 2 do 2,5 razy tyle.

Składniki (na tortownicę 24 cm):

  • 400 g masy  masy makowej (bez tego też będzie dobre)
  • 400 g uprażonych jabłek
  • około 1 kg ugotowanej kaszy gryczanej (każda się sprawdzi)
  • cynamon
  • łyżka cukru
  • szczypta kardamonu
  • żurawina suszona

 

20150318_163918

Kaszę zblendować na gładką masę, dodać niewielką ilość wody, łyżkę cukru, cynamonu i szczyptę kardamonu.

20150318_165033

Tak przygotowaną masę, wyłożyć na blachę/tortownicę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia. Zapiec tą warstwę w piekarniku około 15 minut w temp. 200 C, chodzi o to aby masa lekko wyschła.

20150318_165622

Na tak podpieczoną warstwę kaszy wyłożyć kolejno: mak, jabłka, żurawinę i kolejna warstwę maku. Zapiekać minimum 30 minut w temp. 180-200 C, sprawdzając na ile wyschła górna warstwa.

Smacznego!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *