Bardzo grzybowe risotto
Wielokrotnie o tym już wspominałam, że ryż mogę jeść codziennie pod każdą postacią i na szczęście rodzinka podziela mój entuzjazm. Dziś kolejna wariacja na temat grzybowego risotto, tym razem za sprawą mojego najnowszego odkrycia pod postacią produktów rodzimej firmy Devaldano, która to specjalizuje się w przetworach z naszych lokalnych darów natury (grzyby, jagody, pomidory itd.). Można bez problemu kupić je w naprawdę przyzwoitych cenach w Lidlu, dlatego tym bardziej je polecam. Mają rewelacyjny skład, żadnej chemi, a przede wszystkim są smaczne i naprawdę wzogacą niejedno danie.
Na pierwszy ogień polecam wypróbować koncentrat z grzybów (cena około 8 zł za słoik, a wystarczy łyżka na danie), przyda się do zup, sosów czy do dań głównych jak dzisiejsze risotto.
Składniki na 4-6 porcji:
około 400 g ryżu najlepiej typu risotto
1 duży por (ewentualnie 1-2 cebule)
100 g suszonych grzybów
300-400 g świeżych pieczarek
czubata łyżka koncentratu grzybowego
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie łyżeczka oliwy truflowej
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalej gorącą wodą. Do przygotowania ryżu potrzeba 4xtyle wody, więc zalałam grzyby 1/4 wody.
W głębokiej patelni/garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez minutę połowę pokrojonego w półplasterki pora. Następnie dodaj ryż, smaż minutę wszystko razem, aż ryż się zeszkli.
Kolejno dodaj 1/4 wody. Gotuj około 3 minut, aż ryż wchłonie wodę, potem dodaj suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły.
Na oddzielnej patelni podsmaż na złoto pokrojone w ćwiartki grzyby. Sukcesem takiego ładnego przyrumienienia jest smażenie ich w niewielkniej ilości na raz, bez obracania przez 5 minut. Po tym czasie miesza się je i dorzuca na patelnię kolejna partię grzybów, a na samym końcu resztę pokrojonego w półplasterki pora.
Po kolejnych 5 mintach dodaj kolejna część wody do ryżu, sól, pieprz, gałke muszkatołową (wszystkiego po 1 łyżeczce) oraz czubatą łyżkę koncentratu grzybowego. Wymieszaj i gotuj.
Dodaj ostatnią część wody i przykryj garnek. Tu przykład wykorzystania podrapanej już patelni jakiopokrywy (no waste pełną gębą).
W sumie przygotowanie całego dania nie powinno zając więcej niż pół godziny.
Podaj risotto z podsmażonymi pieczarkami, polecam też dodać kilka igiełek świeżego rozmarynu.
Smacznego 🙂