KUCHNIA

Bardzo grzybowe risotto

Wielokrotnie o tym już wspominałam, że ryż mogę jeść codziennie pod każdą postacią i na szczęście  rodzinka podziela mój entuzjazm. Dziś kolejna wariacja na temat grzybowego risotto, tym razem za sprawą mojego najnowszego odkrycia pod postacią produktów rodzimej firmy Devaldano, która to specjalizuje się w przetworach z naszych lokalnych darów natury (grzyby, jagody, pomidory itd.). Można bez problemu kupić je w naprawdę przyzwoitych cenach w Lidlu, dlatego tym bardziej je polecam. Mają rewelacyjny skład, żadnej chemi, a przede wszystkim są smaczne i naprawdę wzogacą niejedno danie.

Na pierwszy ogień polecam wypróbować koncentrat z grzybów (cena około 8 zł za słoik, a wystarczy łyżka na danie), przyda się do zup, sosów czy do dań głównych jak dzisiejsze risotto.

Składniki na 4-6 porcji:

około 400 g ryżu najlepiej typu risotto

1 duży por (ewentualnie 1-2 cebule)

100 g suszonych grzybów

300-400 g świeżych pieczarek

czubata łyżka koncentratu grzybowego

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie łyżeczka oliwy truflowej

 

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalej gorącą wodą. Do przygotowania ryżu potrzeba 4xtyle wody, więc zalałam grzyby 1/4 wody.

W głębokiej patelni/garnku rozgrzej 2-3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez minutę połowę pokrojonego w półplasterki pora. Następnie dodaj ryż, smaż minutę wszystko razem, aż ryż się zeszkli.

Kolejno dodaj 1/4 wody. Gotuj około 3 minut, aż ryż wchłonie wodę, potem dodaj suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły.

Na oddzielnej patelni podsmaż na złoto pokrojone w ćwiartki grzyby. Sukcesem takiego ładnego przyrumienienia jest smażenie ich w niewielkniej ilości na raz, bez obracania przez 5 minut. Po tym czasie miesza się je i dorzuca na patelnię kolejna partię grzybów, a na samym końcu resztę pokrojonego w półplasterki pora.

Po kolejnych 5 mintach dodaj kolejna część wody do ryżu, sól, pieprz, gałke muszkatołową (wszystkiego po 1 łyżeczce) oraz czubatą łyżkę koncentratu grzybowego. Wymieszaj i gotuj.

Dodaj ostatnią część wody i przykryj garnek. Tu przykład wykorzystania podrapanej już patelni jakiopokrywy (no waste pełną gębą).

W sumie przygotowanie całego dania nie powinno zając więcej niż pół godziny.

Podaj risotto z podsmażonymi pieczarkami, polecam też dodać kilka igiełek świeżego rozmarynu.

Smacznego 🙂

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *