Indyjskie chlebki Czapati

Indyjskim posiłkom zawsze towarzyszy chleb, który doskonale nadaje się do wybierania gęstych sosów curry oraz stanowi uzupełnienie pikantnych dań, jak również dodatek do zup.Różni się od dobrze znanego nam bochenka, i jest go wiele rodzajów. Ja swoją przygodę zaczęłam od najprostszego z możliwych czyli od przaśnych chlebków czapati. Robi się je bardzo szybko, w między czasie gotowania curry czy zupy zrobicie takie chlebki. Najlepiej smakują na ciepło, podawane od razu po przygotowaniu.

Składniki na 8 sztuk:

225 g pszennej mąki pełnoziarnistej, u mnie był to typ 2000 więc użyłam dokładnie 150 g razowej i resztę białej

170-180 ml ciepłej przegotowanej ody

łyżeczka soli

Przygotowanie:

Na blat wysyp mąkę, zrób dołek nalej do niego wody i dodaj sól. Przez około 5 minut zagniataj ciasto.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na 15 minut (w temperaturze pokojowej).

Ciasto podziel na 8 równych części, każdą porcję rozwałkuj na krążek.

Rozgrzej suchą patelnię o grubym dnie, żeliwna będzie tu najlepsza. Patelnia powinna aż dymić. Potem zmmiejsz ogień do połowy i smaż placki z każdej strony do momentu aż zaczną się pojawiać „bąble”. Po przewróceniu na drugą stronę dociśnij lekko każdy place np. dużą drewnianą łyżką,

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.