JOGA&AJURWEDA,  KUCHNIA

Indyjskie fasolowe curry

Zima nie odpuszcza więc u mnie nadal królują rozgrzewające potrawy. To curry jest inspirowane kuchnią indyjską, gdzie głównych składników jest w sumie niewiele, bo główne skrzypce gra tu fasola i pomidory, a całość dopieszcza mieszanka przypraw,która nie dość, że wzbogaca smak dania to ułatwia trawienie fasoli 😉 Curry podałam z domowymi chlebkami Naan z tego przepisu, z tym że wzbogaciłam je o suszone pomidory. Jeżeli użyjecie fasoli z puszki, to przygotowanie dania zajmie Wam jakieś 15 minut.

Składniki na 4 porcje:

600-700 g ugotowanej czerwonej fasoli (2-3 puszki)

puszka pomidorów (400 g) lub passaty pomidorowej

2-3 cebule

łyżeczka pieprzu

łyżeczka papryki słodkiej

pół łyżeczki ostrej papryki

łyżeczka kurkumy

łyżeczka mieszanki garam masala* opcjonalnie, można pominąć

łyżeczka kuminu

łyżeczka suszonego czosnku

200 g mleka kokosowego (pół puszki)*można pominąć

łyżeczka soli

3 łyżki oleju do smażenia

pęczek świeżej kolendry

 

Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekaj i podsmaż przez 5 minut. Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy (sól na samym końcu gotowania) i smaż razem z cebulą kilka sekund, aż uwolnią się wszystkie aromaty. Następnie dodaj fasolę i pomidory. Doprowadź do zagotowania potrawy. Następnie dodaj mleko kokosowe, dopraw solą i wymieszaj dokładnie. Zdejmij z kuchenki dorzuć posiekaną kolendrę. Gotowe!

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.