
Indyjskie fasolowe curry
Zima nie odpuszcza więc u mnie nadal królują rozgrzewające potrawy. To curry jest inspirowane kuchnią indyjską, gdzie głównych składników jest w sumie niewiele, bo główne skrzypce gra tu fasola i pomidory, a całość dopieszcza mieszanka przypraw,która nie dość, że wzbogaca smak dania to ułatwia trawienie fasoli 😉 Curry podałam z domowymi chlebkami Naan z tego przepisu, z tym że wzbogaciłam je o suszone pomidory. Jeżeli użyjecie fasoli z puszki, to przygotowanie dania zajmie Wam jakieś 15 minut.
Składniki na 4 porcje:
600-700 g ugotowanej czerwonej fasoli (2-3 puszki)
puszka pomidorów (400 g) lub passaty pomidorowej
2-3 cebule
łyżeczka pieprzu
łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka mieszanki garam masala* opcjonalnie, można pominąć
łyżeczka kuminu
łyżeczka suszonego czosnku
200 g mleka kokosowego (pół puszki)*można pominąć
łyżeczka soli
3 łyżki oleju do smażenia
pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż przez 5 minut. Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy (sól na samym końcu gotowania) i smaż razem z cebulą kilka sekund, aż uwolnią się wszystkie aromaty. Następnie dodaj fasolę i pomidory. Doprowadź do zagotowania potrawy. Następnie dodaj mleko kokosowe, dopraw solą i wymieszaj dokładnie. Zdejmij z kuchenki dorzuć posiekaną kolendrę. Gotowe!
Smacznego!


One Comment
skurwysyn jebany
nie próbowałem jutro może spróbuje