Indyjskie placuszki faszerowane kalafiorem i ziemniakami
Te placuszki to idealne zwieńczenie lata. Podane z mizerią to posiłek doskonały, bo placuszki są aromatyczne i rozgrzewają, a chłodna, lekka mizeria tonuje tą pikanterię. Można przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce i dopiero w dniu podania upiec lub usmażyć.
Składniki na 8 placuszków:
250 g mąki razowej
100 g mąki do opruszenia
250 g mleka kokosowego
120 ml oleju roślinnego
sok z połowy cytryny
nasiona z 5 strąków kardamonu
farsz:
150 g surowego kalafior bardzo drobno posiekanego
150-200 g ugotowanych ziemniaków (2-4 sztuki)
3-4 ząbki czosnku
pół łyżeczki kuminu
łyżeczka mieszanki garam masala
pół łyżeczki kurkumy
łyżeczka soli
3-4 łyżki oleju (użyłam rydzowego, może być arachidowy lub inny roślinny jaki macie pod ręką)
pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie:
Farsz: ziemniaki utłucz na idealnie gładką masę, dodaj bardzo drobno posiekany kalafior, posiekaną kolendre, rozgnieciony czosnek, olej i przyprawy. Wymieszaj.
Placuszki: z podanych składników zagnieć ciasto, jeżeli będzie zbyt klejące dodaj mąki, jeżeli zbyt zbite to ciut ciepłej wody.
Ciasto powinno się łatwo formować, ale nie rozpadać. Podziel je na 8 części. Na oprószonym mąką blacie połóż kulkę ciasta, rozpłaszcz ją ręką lub wałkiem, nałóż na niego czubatą porcję farszu i wgnieć w ciasto dłonią lub wałkiem.
Placuszki możesz przygotować na dwa sposoby usmażyć lub upiec w piekarniku. Zrobiłam je na te dwa sposoby, czyli smażyłam po obu stronach przez 3 minuty każda, i upiekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temp. 180. Jedne i drugie mi smakowały, ale opcja pieczona jednak wygrała.
Te aromatyczne placuszki proponuję podać z mizerią! Tak, tak to się idealnie komponuje. Mój przepis ma wegańską mizerię to mleko kokosowe, sok cytrynowy, ogórki i koperek.
Smacznego!
2 komentarze
Anonim
A może dałoby się zrezygnować z części z mąką i skleić same placki z farszu? Ziemniaki powinny utrzymać rzecz w kupie.
becky
Nic nie stoi na przeszkodzie spróbować 😉