Jabłkowe ciasto z kaszą manną czyli wegański sernik bez sera
Ja to chyba podświadomie robię serniki, nawet pseudo, znowu zrobiłam ciasto które spokojnie może udawać sernik, a jego bazą jest kasza manna! Jest pyszne, ale kremowość ciasta przełamuje chrupiąca kruszonka na wierzchu.
Składniki na małą tortownicę 18 cm (na standardowej wielkości tortownicę czy też blachę podwoić składniki)
kruche ciasto na spód i dekorację wierzchu ciasta
120 g mąki pszennej
1 mały banan
30 g cukru
3 łyżki oleju roślinnego
masa:
3 łyżki mąki z tapioki (może być ziemniaczana)
250 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego)
70 g kaszy manny (około 4 łyżek)
70 g cukru (około 4 łyżek z czego 1 łyżka to waniliowy)
150 ml naturalnego jogurtu wegańskiego
owoce: 4 średnie jabłka lub brzoskwinie, gruszki
Przygotowanie:
Rozgnieć banana i razem z pozostałymi składnikami na ciasto zagnieć
i jeżeli śpieszy Ci się zawsze tak jak mi to wylep od razu blachę (wysmarują ją olejem, albo wyłóż papierem do pieczenia), tj. dno i lekko brzeg, tak 1 cm w górę i tak przygotowane włóż na max 30 minut do lodówki, aha i zostaw tak 1/4 ciasta do dekoracji wierzchu ciasta.
W miedzy czasie obierz jabłka i pokrój w kostkę (1-2 cm), aby nie ściemniała polej sokiem z cytryny. A teraz zabierz się za masę.
Aby zrobić masę zagotuj połowę mleka, pozostałe mleko wymieszaj z mąką z tapioki, dodaj do gotującego się mleka, po czym dodaj cukry i kaszę, wymieszaj wszystko dokładnie gotując 2-3 minutki cały czas mieszając i absolutnie nie zostawiaj garnka na ogniu bo przypalisz. Niech masa chwilę ostygnie i dodaj do niej jogurt naturalny, ja pomogłam sobie blenderem, bo masa bardzo mi zgęstniała na sam koniec dodaj jabłka i przemieszaj ciasto
Schłodzony spód ciasta wypełnij masą a na wierz rozkrusz pozostałe ciasto. Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika około 50 minut. Ciasto urośnie, ale nie nie cisz się za bardzo bo oklapnie 😉
2 komentarze
V
Zrobiłabym może nawet jeszcze dzisiaj, ale czym można zastąpić jogurt?
becky
Ja pokusiłabym się o zblendowanie małego banana z 50 ml mleka roślinnego.