KUCHNIA

Jabłkowe ciasto z kaszą manną czyli wegański sernik bez sera

DSC00094Ja to chyba podświadomie robię serniki, nawet pseudo, znowu zrobiłam ciasto które spokojnie może udawać sernik, a jego bazą jest kasza manna! Jest pyszne, ale kremowość ciasta przełamuje chrupiąca kruszonka na wierzchu.

Składniki na małą tortownicę 18 cm (na standardowej wielkości tortownicę czy też blachę podwoić składniki)

kruche ciasto na spód i dekorację wierzchu ciasta

120 g mąki pszennej

1 mały banan

30 g cukru

3 łyżki oleju roślinnego

20151128_150851[1]

masa:

3 łyżki mąki z tapioki (może być ziemniaczana)

250 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego)

70 g kaszy manny (około 4 łyżek)

70 g cukru  (około 4 łyżek z czego 1 łyżka to waniliowy)

150 ml naturalnego jogurtu wegańskiego

owoce: 4  średnie jabłka lub brzoskwinie, gruszki

20151128_153101[1]

Przygotowanie:

Rozgnieć banana i razem z pozostałymi składnikami na ciasto zagnieć

20151128_151045[1]w miarę na jednolitą masę 😉

20151128_151607[1]

i jeżeli śpieszy Ci się zawsze tak jak mi to wylep od razu blachę (wysmarują ją olejem, albo wyłóż papierem do pieczenia), tj. dno i lekko brzeg, tak 1 cm w górę i tak przygotowane włóż na max 30 minut do lodówki, aha i zostaw tak 1/4 ciasta do dekoracji wierzchu ciasta.

W miedzy czasie obierz jabłka i pokrój w kostkę (1-2 cm), aby nie ściemniała polej sokiem z cytryny. A teraz zabierz się za masę.

Aby zrobić masę zagotuj połowę mleka, pozostałe mleko wymieszaj z mąką z tapioki, dodaj do gotującego się mleka, po czym dodaj cukry i kaszę, wymieszaj wszystko dokładnie gotując 2-3 minutki cały czas mieszając  i absolutnie nie zostawiaj garnka na ogniu bo przypalisz. Niech masa chwilę ostygnie i dodaj do niej jogurt naturalny, ja pomogłam sobie blenderem, bo masa bardzo mi zgęstniała na sam koniec dodaj jabłka i przemieszaj ciasto

20151128_154828[1]Schłodzony spód ciasta wypełnij masą a na wierz rozkrusz pozostałe ciasto. Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika około 50 minut. Ciasto urośnie, ale nie nie cisz się za bardzo bo oklapnie 😉

20151128_164319[1]Radzę ciasto wystudzić po czym schować do lodówki.

DSC00099Smacznego!

DSC00102

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.