Jabłkowo cynamonowe ciasteczka
Moje zapasy jabłek zaczynały się marszczyć, więc zrobiłam kilka kg musu jabłkowego i tak sobie wykombinowałam ulubiony typ ciastek, czyli wszystko wymieszać, uformować i upiec. Miśka zachwycona, bo uwielbia jabłka z cynamonem. Ps. cukier tylko do dekoracji, bo zastąpiłam go w ciastach daktylami.
Składniki:
250 g mąki, u mnie było to: 100 g gryczanej, 100 g pszennej i 50 g pszennej razowej- może być tylko pszenna
100 g daktyli
100 g masła kokosowego/oleju lub 120 ml oleju roslinnego
100-150 g musu jabłkowego (1 średnie jabłko)
*możesz po prostu obrać jabzo i je zblendować
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
*do dekoracji (można pominąć) pół łyżeczki cynamonu z 2 łyżkami brązowego cukru
Przygotowanie:
Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na minimum 15 minut, no chyba że Twój blender ogarnie temat to pomiń moczenie i od razu zblenduj je z masłem kokosowym/olejem, jeżeli moczysz daktyle to odsącz je z wody przed blendowaniem, możesz też dodać do tego jabłko w jeżeli nie masz musu. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski. Moja rada: dodaj najpierw połowę musu jabłkowego i wymieszaj wszytko, bo może się okazać że połowa wystarczy, wszystko zależy od tego jak bardzo soczystych jabłek użyjesz.
Wymieszaj wszytko najpierw łopatką, potem dłonią, ciasto nie powinno się ani kruszyć ani kleić do rąk.
Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz każdą w mieszance cukrowo-cynamonowej
i spłaszcz każdą sztukę szklanką lub dłonią
Piecz ciacha w temp. 180C 15 minut na środkowej półce piekarnika.
Wiem, że wyglądają trochę jak klopsy, w sumie to za piękne nie są, ale smakiem nadrabiają!
Smacznego!
6 komentarzy
kala
można użyć mąki orkiszowej?
becky
Oczywiście, że można tylko radzę dać minimum 50 g mąki pszennej, w przeciwnym razie ciastka nie wyrosną, będą dobre, ale znacznie twardsze.
nietylkopasta.pl
Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu, z pewnością smakuje fantastycznie
becky
No jasne, że tak! 😉
Kreyzolka
Właśnie takiego przepisu szukałam 🙂 Czy można zastąpić daktyle ksylitolem lub miodem? Czy zmieni się za bardzo konsystencja? Mhmm…. Przepyszne pewnie są te ciasteczka <3
becky
W tej postaci daktyle pełnia funkcję zarówno słodzącą jak i scalającą ciasto, można zastąpić je miodem, syropem daktylowym ale wtedy należałoby dodać np. małego zblendowanego banana, lub „glutem” z siemienia lnianego