KUCHNIA

Jabłkowo cynamonowe ciasteczka

DSC00314

Moje zapasy jabłek zaczynały się marszczyć, więc zrobiłam kilka kg musu jabłkowego i tak  sobie wykombinowałam ulubiony typ  ciastek, czyli wszystko wymieszać, uformować i upiec. Miśka zachwycona, bo uwielbia jabłka z cynamonem. Ps. cukier tylko do dekoracji, bo zastąpiłam go w ciastach daktylami.

Składniki:

250 g mąki, u mnie było to: 100 g gryczanej, 100 g pszennej i 50 g pszennej razowej- może być tylko pszenna

100 g daktyli

100 g masła kokosowego/oleju lub 120 ml oleju roslinnego

100-150 g musu jabłkowego (1 średnie jabłko)

*możesz po prostu obrać jabzo i je zblendować

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka cynamonu

szczypta soli

*do dekoracji (można pominąć) pół łyżeczki cynamonu z 2 łyżkami brązowego cukru

DSC00299

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na minimum 15 minut, no chyba że Twój blender ogarnie temat to pomiń moczenie i od razu zblenduj je z masłem kokosowym/olejem, jeżeli moczysz daktyle to odsącz je z wody przed blendowaniem, możesz też dodać do tego jabłko w jeżeli nie masz musu. Wszystkie składniki wrzuć do dużej miski.  Moja rada: dodaj najpierw połowę musu jabłkowego i wymieszaj wszytko, bo może się okazać że połowa wystarczy, wszystko zależy od tego jak bardzo soczystych jabłek użyjesz.

DSC00302Wymieszaj wszytko najpierw łopatką, potem dłonią, ciasto nie powinno się ani kruszyć ani kleić do rąk.

DSC00303Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz każdą w mieszance cukrowo-cynamonowej

DSC00304i spłaszcz każdą sztukę szklanką lub dłonią

DSC00307Piecz ciacha w temp. 180C 15 minut na środkowej półce piekarnika.

DSC00311Wiem, że wyglądają trochę jak klopsy, w sumie to za piękne nie są, ale smakiem nadrabiają!

DSC00316

Smacznego!

DSC00313

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.