Jaglana chałwa z bakaliami
Będę Was raczyć coraz częściej przepisami na bezglutenowe dania i słodkości, bo niestety okazuje się że moje wrażliwe jelita bardzo źle tolerują gluten. Z pomocą przyszła mi kuchnia indyjska oraz ajurweda, więc spodziewajcie się również więcej orientalnej kuchni.
Indyjska chałwa to słodkawy deser na bazie mąki z dodatkiem przypraw i bakalii. Mnie indyjskie desery urzekają tym, że w magiczny sposób gaszą ogień po daniach głównych. Nie wymagają ogromu pracy, a większość składników zawsze mam w kuchni. Użyłam bezglutenowej pełnoziarnistej mąki jaglanej, możecie ją zamienić na każdą inną, ale pamiętajcie o tym, że każda mąka ma inny smak i konsystencję, co znacznie może zmienić strukturę i smak deseru.
ps. Chałwę można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Składniki na 2-4 porcje:
pół kubka (około 100 g) mąki jaglanej
2 kubki wody
2 łyżki nerkowców (około 30 g)
2 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny (około 30 g)
3-4 łyżki cukru (około 50 g)
łyżeczka mielonej kurkumy
szczypta soli
2 łyżki oleju do smażenia (u mnie kokosowy)
Przygotowanie:
Na 1 łyżce oleju podpraż przez 2-3 minuty nerkowce i rodzynkami. Przełóż do miseczki.
Na tą samą patelnię wrzuć resztę oleju i mąkę. Praż ją około 5 minut cały czas mieszając na średnim ogniu.
Następnie wlej kubek wody i cały czas mieszaj przez kolejne 3 minuty.
Dodaj drugi kubek wody oraz pozostałe składniki łącznie z podprażonymi wcześniej orzechami.
Smaż wszystko razem cały czas mieszając 3-5 minut do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji.
Przełóż masę do lekko zwilżonych wodą foremek, najlepiej sprawdzą się tu ceramiczne, a równie dobrze mogą to być filiżanki czy małe szklaneczki.
Wstaw do lodówki na pół godziny i możesz się delektować, ale w sumie kto Ci zabroni jeść od razu ? 😉
Smacznego!