Jaglanka z gruszką i imbirem, czyli lekkie bezglutenowe wegańskie ciasto.

 

Pokochaliście moją wersję jaglanki (z tego przepisu), ale jak to już bywa jak już zrobię coś bez gluta, to zaraz pytanie czym zastąpić mleko sojowe, cukier, ocet. W związku z tym, że Was bardzo lubię to wzięłam się do pracy i zrobiłam wersję z innym mlekiem niż sojowe, czyli kokosowym i już uprzedzam pytania. Użyłam kokosowego, bo tylko takie poza sojowym miałam w domu, wg mnie nie wyjdzie ta jaglanka z tym chudym mlekiem migdałowym z  Alpro (dostępne w biedrze), ale już z  lida kokosowo- ryżowe będzie ok, po prostu to mleko musi mieć trochę białka i tłuszczu. Zastąpiłam ocet jabłkowy (no co wy macie do octu, nie rozumiem).  Banana dodaję aby użyć możliwie najmniej cukru (następna wersja będzie bez banana i cukru, ale dajcie mi chwilę na testy). Spokojnie możecie tą wersję jaglanki zrobić z borówkami, malinami, a ja pokusiłam się o zrobienie tej jaglanki bardziej wyrazistej w smaku, i zrobiłam ją z gruszką,  imbirem oraz kardamonem. Dodałam te przyprawy, bo nie dość , że podkręcają smak gruszki to fantastycznie działają na układ trawienny, czytaj: przyśpieszają przemianę materii. Jestem pewna że z jabłkiem i cynamonem będzie równie dobra. Tylko bardzo proszę trzymać się przepisu 🙂

Składniki na formę nie większą niż tortownica 20 cm:

200 g mąki jaglanej

150 g mleka kokosowego z puszki, ale wymieszana cała zawartość puszki

50 ml soku z cytryny

50-80 g cukru

1 banan

łyżeczka sody

łyżeczka mielonego kardamonu

2 cm kawałek imbiru lub łyżeczka suszonego

2-3 łyżki dowolnego oleju roślinnego

Przygotowanie:

Do mleka dodaj sok cytrynowy, wymieszaj i odstaw na co najmniej 10 minut.  W dużej misce zblenduj na puszystą masę banana, olej i cukier. Przesiej do tej masy mąkę z sodą oraz kardamonem. Wymieszaj, dodaj zakwaszone mleko. Możesz całość wymieszać dużą łyżką lub zblendować. Pojawią się, a przynajmniej powinny!)  charkterystyczne bąble w cieście, jak to w przypadku ciast biszkoptowych bywa.

 

Gruszkę  i imbir (obrany) zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu.  Dodaj do ciasta, wymieszaj. Przełóż całość do formy lekko wysmarowanej olejem.

Piecz około godziny (50-60) w temp. 170-180 C, ale sprawdź dla pewności patyczkiem, czy jest suche, tj. nie będzie suche na wiór, ale czy nie pływa. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.