KUCHNIA

Jagodowe ciasto z kokosową kruszonką

 

DSC01423

Latem Misiek z moim tatą dzielnie o 5 rano jeździli do lasu po jagody, żeby Miśka miała zimą do kaszki, tym bardziej że uwielbia borówki, a od borówek do jagód krótka droga.  Ja dzielnie zaprawiałam  te kilogramy jagód. Przyszła zima, nastał czas kaszek i budyniów, a Miśka stwierdziła że ona tych jagód nie lubi. Tak oto Misiek pozostał z traumą po kleszczach, a ja z niezłym zapasem jagód. Z pomocą przyszła mi moja guru Marta Stewart (jeszcze Wam nie wspominałam o tym, jaką „miłością” do niej pałam, ale o tym też będzie, bo to bardzo interesująca postać), zainspirowałam się jej przepisem. Połączenie niezwykłe bo są tu jagody, cynamon i wiórki kokosowe, ale Misiek zjadając o 23 ekspozycję do zdjęcia stwierdził, że to ciasto od teraz znajduje się w 3 jego ulubionych które piekę, pozostałe dwa to ciasto czekoladowe i dyniowe ciasto drożdżowe.  Jagody w tym cieście można zastąpić borówkami, śmiało można też użyć mrożonych, bez uprzedniego ich rozmrażania.

Składniki:

ciasto

400 g mąki pszennej (użyłam 300 g białej i 100 g razowej)

200 ml oleju roślinnego

100 g brązowego cukru

250 ml mleka sojowego

1 banan

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka cynamonu

szczypta soli

350-400 g jagód/mogą być świeże borówki

kruszonka:

50 g mąki pszennej (użyłam razowej)

50 g cukry trzcinowego

 2  łyżki masła kokosowego (około 50 g)

80 g wiórków kokosowych

DSC01397

Przygotowanie:

Zblenduj na puszystą masę banana, cukier i olej. Mąkę wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski.

DSC01398

Do mąki dodaj połowę masy bananowej, przemieszaj dużą łyżką, potem dodaj połowę mleka, znowu przemieszaj i powtórz czynności.

DSC01399

Nie mieszaj za długo ciasta, użycie miksera też jest zbędne.

DSC01400

Ciasto jest gęste, ale bardzo mokre, dokładnie widać to na zdjęciu. Dodaj jagody i delikatnie przemieszaj.

DSC01401

W misce połącz wszystkie składniki na kruszonkę rozcierając je w palcach.

ps. Dziś opanowałam sztukę robienia zdjęć lewą ręką podczas rozcierania kruszonki.

DSC01403

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posyp całość kruszonką.

DSC01404

Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (może być termoobieg) przez 40-45 minut.

DSC01405

Jak widzisz, ciasto pięknie wyrasta.

DSC01414

Smacznego!

DSC01418

Ps. Ideałem byłoby podać to ciasto z kleksem ubitego na sztywno mleka kokosowego, ja nie chciałam molestować w nocy domowników odgłosem miksera.

DSC01419

DSC01423

DSC01415

DSC01416

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *